ßßß Cookit - przepis na Torta Gianduia

Torta Gianduia

nazwa

Wykonanie

Składniki
170 g orzechów laskowych
170 g masła
170 g ciemnej czekolady
170 g drobnego cukru
5 dużych jajek
2 łyżki likieru amaretto
krem
60 g orzechów laskowych
100 g mlecznej czekolady
10 g masła
do dekoracji
50 g orzechów laskowych
Wykonanie
wszystkie orzechy laskowe z przepisu obrać ze skórki i uprażyć. W sumie to 280 g. Tutaj instrukcja jak to zrobić
dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Do boków nasmarowanych masłem również przykleić papier do pieczenia
170 g orzechów bardzo drobno zmielić
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Tutaj kilka porad na temat rozpuszczania czekolady
do czekolady dodać masło i połączyć w jedną masę. Następnie dodać zmielone orzechy, wymieszać i przestudzić całość
białka oddzielić od żółtek
żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodać do nich masę czekoladowo-orzechową
ubić pianę z białek
do masy wmieszać likier
następnie do masy dodać trochę białek, rozmieszać i delikatnie wmieszać resztę białek
ciasto przelać do tortownicy i piec przez ok. 40 min w 180 ºC. Wyznacznikiem będzie, gdy cała powierzchnia ciasta nam urośnie i będzie wypukła
ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić przez 30 min., a następnie ostrożnie wyjąć z tortownicy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto może nieco opaść, ale to normalne
rozpuścić mleczną czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodać masło
170 g orzechów bardzo drobno zmielić, niemal na pastę
orzechy dodać do czekolady z masłem i wymieszać
rozsmarować krem na cieście, a następnie posypać odłożonymi orzechami
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/torta-gianduia