Wykonanie
Składniki170 g
orzechów laskowych170 g
masła170 g ciemnej
czekolady170 g drobnego
cukru5 dużych
jajek2 łyżki
likieru amarettokrem60 g
orzechów laskowych100 g
mlecznej czekolady10 g
masłado dekoracji50 g
orzechów laskowychWykonaniewszystkie
orzechy laskowe z przepisu obrać ze skórki i uprażyć. W
sumie to 280 g. Tutaj instrukcja jak to zrobićdno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować
masłem. Do
boków nasmarowanych
masłem również przykleić papier do pieczenia170 g
orzechów bardzo drobno zmielić
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Tutaj kilka porad na temat rozpuszczania
czekoladydo
czekolady dodać
masło i połączyć w jedną masę. Następnie dodać zmielone
orzechy, wymieszać i przestudzić całość
białka oddzielić od
żółtekżółtka ubić z
cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodać do nich masę
czekoladowo-
orzechowąubić pianę z
białekdo masy wmieszać
likiernastępnie do masy dodać trochę
białek, rozmieszać i delikatnie wmieszać resztę
białekciasto przelać do tortownicy i piec przez ok. 40 min w 180 ºC. Wyznacznikiem będzie, gdy cała powierzchnia ciasta nam urośnie i będzie wypukłaciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić przez 30 min., a następnie ostrożnie wyjąć z tortownicy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto może nieco opaść, ale to normalnerozpuścić
mleczną czekoladę w kąpieli
wodnej, a następnie dodać
masło170 g
orzechów bardzo drobno zmielić, niemal na pastę
orzechy dodać do
czekolady z
masłem i wymieszaćrozsmarować krem na cieście, a następnie posypać odłożonymi
orzechami
