Wykonanie
Pieczona
dynia to jedno z najsmaczniejszych warzyw. Tak przygotowana jest wyśmienitym dodatkiem do
mięs czy innych dań.
Dynia Hokkaido jako jedyna ma jadalną skórkę, tak więc nie ma potrzeby jej obierania, co znacznie przyspiesza obróbkę.
Dynia jest twarda więc miejmy pod ręka naprawdę ostry nóż. Natomiast po upieczeniu robi się miękka i aromatyczna.Dodatek
słodkiej papryki świetnie wzbogaca smak dyni.porcje dla 2 osóbSkładniki1/2 średniej dyni Hokkaido1 i 1/2 łyżeczki
oliwy1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
papryki czerwonej słodkiejszczypta
pieprzuWykonaniejeśli mamy całą
dynię, to przekroić ją na dwie równe połowyza pomocą łyżki wydrążyć nasiona. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki – jej skórka jest jadalnanastępnie połówkę dyni pokroić na plastry szerokości ok. 2 cm.do
oliwy dodać
sól,
pieprz,
paprykę i dobrze rozmieszaćza pomocą pędzelka posmarować kwałki dyni
oliwą z
przyprawami na blasze rozłożyć papier do pieczenianastępnie rozłożyć
dyniępiec w 200°C przez około 25 min., w tym minimum połowę czasu z termoobiegiem, by
dynia się trochę przyrumieniła. Czas pieczenia może być różny zależnie od piekarnika, tym czy dysponujemy termoobiegiem a także jak duże kawałki pieczemy. Po upieczeniu
dynia powinna być miękka i łatwo kroić się widelcem
Opublikowano: 12 listopada 2014Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Lasagne z
cukiniąPappardelle z
sosem grzybowymCiasto
porzeczkowe z
beząLahmacunPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus