ßßß Cookit - przepis na Pieczona dynia Hokkaido

Pieczona dynia Hokkaido

nazwa

Wykonanie

Pieczona dynia to jedno z najsmaczniejszych warzyw. Tak przygotowana jest wyśmienitym dodatkiem do mięs czy innych dań.
Dynia Hokkaido jako jedyna ma jadalną skórkę, tak więc nie ma potrzeby jej obierania, co znacznie przyspiesza obróbkę.
Dynia jest twarda więc miejmy pod ręka naprawdę ostry nóż. Natomiast po upieczeniu robi się miękka i aromatyczna.
Dodatek słodkiej papryki świetnie wzbogaca smak dyni.
porcje dla 2 osób
Składniki
1/2 średniej dyni Hokkaido
1 i 1/2 łyżeczki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
szczypta pieprzu
Wykonanie
jeśli mamy całą dynię, to przekroić ją na dwie równe połowy
za pomocą łyżki wydrążyć nasiona. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki – jej skórka jest jadalna
następnie połówkę dyni pokroić na plastry szerokości ok. 2 cm.
do oliwy dodać sól, pieprz, paprykę i dobrze rozmieszać
za pomocą pędzelka posmarować kwałki dyni oliwą z przyprawami na blasze rozłożyć papier do pieczenia
następnie rozłożyć dynię
piec w 200°C przez około 25 min., w tym minimum połowę czasu z termoobiegiem, by dynia się trochę przyrumieniła. Czas pieczenia może być różny zależnie od piekarnika, tym czy dysponujemy termoobiegiem a także jak duże kawałki pieczemy. Po upieczeniu dynia powinna być miękka i łatwo kroić się widelcem
Opublikowano: 12 listopada 2014
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Lasagne z cukinią
Pappardelle z sosem grzybowym
Ciasto porzeczkowe z bezą
Lahmacun
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/pieczona-dynia-hokkaido