Wykonanie

Klasyczna włoska
sałatka caprese. Co zrobić by dorównywała caprese serwowanym we Włoszech?Najważniejsze – stawiajmy na jakość. Tylko najlepsze i najświeższe składniki zapewnią nam odpowiedni smak. Bo tak naprawdę
sałatka jest banalnie prosta, a to, czy jest udana, zależy tylko od jakości składników.Do klasycznej włoskiej caprese używamy
sera Mozzarella di Bufala Campana, czyli
mozzarelli z
mleka bawolego, zamiast powszechnie spotykanej
mozzarelli z
mleka krowiego. Warto spróbować tej zamiany.Druga ważna kwestia to
pomidory – tylko najlepsze, dojrzałe, słodkie
pomidory dadzą odpowiedni efekt. Poszukajmy ich w sezonie letnim – na targach czy w lokalnych warzywniakach.Dopełnieniem będzie najlepsza
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i świeżo zerwana
bazylia.Ja proponuję dwie wersje wykonania tej sałatki:Pierwsza, stawiająca na wygląd – gdy zostawiamy listki
bazylii w całości i ułożymy je naprzemiennie z
pomidorami i
mozzarellą, to
sałatka będzie się pięknie prezentować. W sam raz na małe przyjęcie.Druga wersja stawia na smak –
bazylia roztarta wraz z
oliwą w moździerzu odda więcej aromatu i smaku naszej
sałatce.Caprese na porcje dla 4 osóbSkładniki250 g
sera mozzarella (najlepiej
Mozzarella di Bufala Campana)4
pomidorykilkadziesiąt listków świeżej
bazylii2 łyżki
oliwy z oliwek extra virginsólpieprzWykonaniePierwsza wersja:
pomidor i
ser pokroić w plasterki na talerzu ułożyć naprzemiennie plastry
pomidora,
mozzarelli oraz listki
bazyliicałość polać równomiernie
oliwą, posypać niewielką ilością
soli i świeżo mielonego
pieprzuDruga wersja:
pomidor i
ser pokroić w plasterki i ułożyć naprzemiennie na talerzu
bazylię drobno posiekać i wymieszać z
oliwą i
solą, a jeszcze lepiej utrzeć je w moździerzu
pomidor i
mozzarellę polać równomiernie sosem i posypać niewielką ilością świeżo mielonego
pieprzu
Opublikowano: 4 stycznia 2014Przepis własny na podstawie tradycyjnego przepisu na włoską CapreseLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Koreczki greckie

Zabajone

Krem z
marchewki z gorgonzolą

Pumpkin PiePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus