ßßß Cookit - przepis na Caprese - Fotokulinarnie

Caprese - Fotokulinarnie

nazwa

Wykonanie

Klasyczna włoska sałatka caprese. Co zrobić by dorównywała caprese serwowanym we Włoszech?
Najważniejsze – stawiajmy na jakość. Tylko najlepsze i najświeższe składniki zapewnią nam odpowiedni smak. Bo tak naprawdę sałatka jest banalnie prosta, a to, czy jest udana, zależy tylko od jakości składników.
Do klasycznej włoskiej caprese używamy sera Mozzarella di Bufala Campana, czyli mozzarelli z mleka bawolego, zamiast powszechnie spotykanej mozzarelli z mleka krowiego. Warto spróbować tej zamiany.
Druga ważna kwestia to pomidory – tylko najlepsze, dojrzałe, słodkie pomidory dadzą odpowiedni efekt. Poszukajmy ich w sezonie letnim – na targach czy w lokalnych warzywniakach.
Dopełnieniem będzie najlepsza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i świeżo zerwana bazylia.
Ja proponuję dwie wersje wykonania tej sałatki:
Pierwsza, stawiająca na wygląd – gdy zostawiamy listki bazylii w całości i ułożymy je naprzemiennie z pomidorami i mozzarellą, to sałatka będzie się pięknie prezentować. W sam raz na małe przyjęcie.
Druga wersja stawia na smak – bazylia roztarta wraz z oliwą w moździerzu odda więcej aromatu i smaku naszej sałatce.
Caprese na porcje dla 4 osób
Składniki
250 g sera mozzarella (najlepiej Mozzarella di Bufala Campana)
4 pomidory
kilkadziesiąt listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól
pieprz
Wykonanie
Pierwsza wersja:
pomidor i ser pokroić w plasterki na talerzu ułożyć naprzemiennie plastry pomidora, mozzarelli oraz listki bazylii
całość polać równomiernie oliwą, posypać niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu
Druga wersja:
pomidor i ser pokroić w plasterki i ułożyć naprzemiennie na talerzu
bazylię drobno posiekać i wymieszać z oliwą i solą, a jeszcze lepiej utrzeć je w moździerzu
pomidor i mozzarellę polać równomiernie sosem i posypać niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu
Opublikowano: 4 stycznia 2014
Przepis własny na podstawie tradycyjnego przepisu na włoską Caprese
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Koreczki greckie
Zabajone
Krem z marchewki z gorgonzolą
Pumpkin Pie
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/caprese