ßßß Cookit - przepis na " Faworki czyli Chrust II "

" Faworki czyli Chrust II "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Zupa cukiniowa
Pomarańczowy raj »
Karnawał w pełni a więc i wypieki karnawałowe.
Jeden z moich ulubionych to faworki zwane chrustem.
Z lat dzieciństwa przypomina mi się patera pełna takich słodkości schowana przez babcię i wyciągana gdy małe głodomorki chciały coś słodkiego :)
Składniki:
20 dkg mąki pszennej
4 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
cukier puder do opruszenia
tłuszcz do głębokiego smażenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać,łączymy ze śmietana a następnie robimy wgłębienie na środku i dodajemy proszek do pieczenia,spirytus,żółtka,sól i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciato bijemy wałkiem do wałkowania ciasta ( nie szczędzimy sobie :) ciasto należy dobrze zbić)
Gdy ciasto jest już dobrze zbite rozwałkowujemy je cieniutko,starając się jak najmniej podsypywać mąką.
Rozwałkowane ciasto kroimy w paseczki o wymiarach około 3x15 cm. na środku każdego paseczka nacinamy
Przez nacieńcie na środku przewlekamy jeden koniec faworka ( w ten sposób powstanie ładny kształt faworka)
W głębokim i szerokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz,aby sprawdzić czy tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany wystarczy wrzucić kawałeczek ciasta,gdy prawie natychmiast wypłanie to znaczy że tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy partiami faworki i smażymy na rumiano z obydwu stron ( przed wrzuceniem faworków na tłuszcz możemy suchym pędzelkiem omieść nadmiar mąki)
Po usmażeniu wyjmujemy faworki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Obficie posypujemy cukrem pudrem
Smacznego :)
poniedziałek, 17 lutego 2014, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2014/02/Faworki-czyli-Chrust-II.html