Wykonanie
Czym dziś w kuchni pachnieBlog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt :
[email protected]Blog > Komentarze do wpisu« Zupa cukiniowa
Pomarańczowy raj »Karnawał w pełni a więc i wypieki karnawałowe.Jeden z moich ulubionych to
faworki zwane chrustem.Z lat dzieciństwa przypomina mi się patera pełna takich słodkości schowana przez babcię i wyciągana gdy małe głodomorki chciały coś słodkiego :)

Składniki:20 dkg
mąki pszennej4 łyżki kwaśnej
śmietany3
żółtkaszczypta
soli1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
spirytusucukier puder do opruszeniatłuszcz do głębokiego smażeniaWykonanie:
Mąkę przesiać,łączymy ze
śmietana a następnie robimy wgłębienie na środku i dodajemy
proszek do pieczenia,
spirytus,
żółtka,
sól i zagniatamy ciasto.Gotowe ciato bijemy wałkiem do wałkowania ciasta ( nie szczędzimy sobie :) ciasto należy dobrze zbić)Gdy ciasto jest już dobrze zbite rozwałkowujemy je cieniutko,starając się jak najmniej podsypywać
mąką.Rozwałkowane ciasto kroimy w paseczki o wymiarach około 3x15 cm. na środku każdego paseczka nacinamy

Przez nacieńcie na środku przewlekamy jeden koniec
faworka ( w ten sposób powstanie ładny kształt
faworka)

W głębokim i szerokim naczyniu rozgrzewamy tłuszcz,aby sprawdzić czy tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany wystarczy wrzucić kawałeczek ciasta,gdy prawie natychmiast wypłanie to znaczy że tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany.Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy partiami
faworki i smażymy na rumiano z obydwu stron ( przed wrzuceniem
faworków na tłuszcz możemy suchym pędzelkiem omieść nadmiar
mąki)Po usmażeniu wyjmujemy
faworki łyżką cedzakową na papierowy ręcznik żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.Obficie posypujemy
cukrem pudremSmacznego :)poniedziałek, 17 lutego 2014, kozakownapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy" Creme brulee ..." Szyszki z ..." Sos ..."
Ciasteczka ..."
Torty ""
Torty "" Kotlety ...Reklama w internecie


Pisz blog
zamów newsletter