Wykonanie
W sobotę rano wybrałam się na targ z zamiarem kupna
ogórków, które miały wylądować w słoikach. Po drodze moją uwagę zwróciło stoisko z
owocami a właściwie
figi, które tam leżały. Były ogromne i dojrzałe. Cena nie zachęcała do zakupu jednak myśl o pysznym domowym dżemiku
figowym zwyciężyła. Do jego przygotowania użyłam
miodu ale jeśli ktoś nie toleruje go może zastosować sam
cukier w ilości dwóch szklanek.
Ilość porcji – 4 słoiczki po 200 mlCzas wykonania – 50 minStopień trudności – barzdo łatwySkładniki:1 kg dojrzałych fig½ szklanki
soku z cytryny2 łyżeczki
skórki z cytryny1 laska
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru1 szklanka
miodu¾ szklanki
brązowego cukruSposób wykonania:
figi myjemy, odcinamy „ogonki”, kroimy na ćwiartki,
figi oraz pozostałe składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 min.,podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu a kiedy
syrop stanie się gęsty i ciężki wyjmujemy laskę
cynamonu,gorący
dżem przekładamy do gorących wysterylizowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy,następnie pasteryzujemy 10 min. od chwili zagotowania
wody.