ßßß Cookit - przepis na Dżem figowy na miodzie

Dżem figowy na miodzie

nazwa

Wykonanie

W sobotę rano wybrałam się na targ z zamiarem kupna ogórków, które miały wylądować w słoikach. Po drodze moją uwagę zwróciło stoisko z owocami a właściwie figi, które tam leżały. Były ogromne i dojrzałe. Cena nie zachęcała do zakupu jednak myśl o pysznym domowym dżemiku figowym zwyciężyła. Do jego przygotowania użyłam miodu ale jeśli ktoś nie toleruje go może zastosować sam cukier w ilości dwóch szklanek.
Ilość porcji – 4 słoiczki po 200 ml
Czas wykonania – 50 min
Stopień trudności – barzdo łatwy
Składniki:
1 kg dojrzałych fig
½ szklanki soku z cytryny
2 łyżeczki skórki z cytryny
1 laska cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 szklanka miodu
¾ szklanki brązowego cukru
Sposób wykonania:
figi myjemy, odcinamy „ogonki”, kroimy na ćwiartki,
figi oraz pozostałe składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 min.,
podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu a kiedy syrop stanie się gęsty i ciężki wyjmujemy laskę cynamonu,
gorący dżem przekładamy do gorących wysterylizowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy,
następnie pasteryzujemy 10 min. od chwili zagotowania wody.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/09/Dzem-figowy-na-miodzie.html