Wykonanie
Charakterystyczny smak potraw,
sosów, różnego rodzaju
pieczywa, wyrobów cukierniczych itp. zależy w dużym stopniu od stosowanych przypraw w kuchni całego świata. Należy jednak pamiętać, że właściwy smak nadają nie same
przyprawy, jako takie, lecz odpowiednie ich zastosowanie, umiejętność doboru czy dawkowanie.
Przyprawy nie mają żadnych wartości odżywczych lub też mają je bardzo małe. Znaczenie ich w potrawach polega na:Na nadaniu potrawom swoistego smaku i zapachu, a dzięki temu pobudzeniu działalności przewodu pokarmowego.Zwiększeniu wartości witaminowej potraw (w przypadku stosowania przypraw pochodzenia roślinnego w stanie świeżym-
koper, nać
pietruszki itp.)
Przyprawy są przeważnie pochodzenia roślinnego, przy czym częścią jadalna- użytkową, mogą być różne części rośliny:
owoce-
pieprz; pączki kwiatowe-
goździki; liście-
liście laurowe; korzenie-
pietruszka itd. Smak i zapach jest zwykle mocny,
palący, ostry lub też gorzkawy. Niektóre z przypraw odznaczają się właściwościami bakteriobójczymi-
chrzan,
czosnek. Należy pamiętać, że tak jak zbytnia ostrożność w dozowaniu przypraw jest błędem kulinarnym, tak też i nadmierne dawkowanie przypraw może popsuć potrawę, a nawet uczynić ją niewskazaną dla zdrowia.Porównując cechy charakterystyczne (smakowe) przypraw zagranicznych jak i
krajowych rzuca się w oczy, że w wielu przypadkach cechy te są bardzo podobne do siebie.
Krajowe przyprawy ziołowe w zastosowaniu do licznych potraw,
sosów, mogą z powodzeniem zastąpić
przyprawy z
krajów poza naszej Polski, dając ten sam efekt smakowy i zapachowy, a oprócz tego znacznie oszczędności, gdyż cena ich jest o wiele niższa. Dla przykładu,
przyprawą taką jest w naszych
kraju znany wszystkim
chrzan, a w krajach dalekowschodnich wasabi, który jest w ostatnich latach bardzo popolurny czy można powiedzieć wręcz kultowy.
Przyprawy najlepiej jest stosować z umiarem, ponieważ w większości przypadku każdy ma możliwość doprawienia sobie dania podanego już na talerzu . Na stronie z
przyprawami postaram się wrzucić opisy przypraw z całego świata, tak aby każdy mógł poznać i spróbować nowych smaków.
User Rating: 0.00.0(0 votes)Sending