ßßß Cookit - przepis na Sałatka szwedzka.Słodko kwaśne zapasy na zimę.

Sałatka szwedzka.Słodko kwaśne zapasy na zimę.

nazwa

Wykonanie

1,5 kg ogórków gruntowych,
2 marchewki,
2 litry przegotowanej zimnej wody,
4 płaskie łyżki soli kamiennej
Zalewa:
2 szklanki wody,
1 szklanka cukru,
1 szklanka octu spirytusowego
Dodatkowo:
ziele angielskie,
liść laurowy
Ogórki dobrze umyte potrzec na mandolinie,marchew tez.
Sól rozpuścić w wodzie i zalać nią poszatkowane warzywa.Odstawić na godzinę aby ogórki nasiakneły słonym smakiem.
Po godzinie odcedzamy ogórki z zalewy.
W garnku podgrzewamy wodę z octem i cukrem.Czekamy aż cukier się rozpuści.
Słoiki muszą być sparzone,najlepiej 0,5 litra(na ta ilość ogorków wyszło mi 5 słoiczków ).Do każdego słoika dajemy po dwa liście laurowe i dwie kulki ziela angielskiego.
Napełniamy słoiki do 3/4 wysokości słoika. Zalewamy zalewa tak aby ogórki były przykryte wodą.
Wstawiamy do garnka wyłożonego ścierką i gotujemy 10 minut.Po tym czasie wyciągamy do wystudzenia.
Źródło:http://mniamimami.blogspot.com/2015/08/saatka-szwedzkasodko-kwasne-zapasy-na.html