Wykonanie
1,5 kg
ogórków gruntowych,2
marchewki,2 litry przegotowanej zimnej
wody,4 płaskie łyżki
soli kamiennejZalewa:2 szklanki
wody,1 szklanka
cukru,1 szklanka
octu spirytusowegoDodatkowo:
ziele angielskie,
liść laurowyOgórki dobrze umyte potrzec na mandolinie,
marchew tez.
Sól rozpuścić w wodzie i zalać nią poszatkowane warzywa.Odstawić na godzinę aby
ogórki nasiakneły słonym smakiem.Po godzinie odcedzamy
ogórki z zalewy.W garnku podgrzewamy
wodę z
octem i
cukrem.Czekamy aż
cukier się rozpuści.Słoiki muszą być sparzone,najlepiej 0,5 litra(na ta ilość
ogorków wyszło mi 5 słoiczków ).Do każdego słoika dajemy po dwa
liście laurowe i dwie kulki
ziela angielskiego.Napełniamy słoiki do 3/4 wysokości słoika. Zalewamy zalewa tak aby
ogórki były przykryte
wodą.Wstawiamy do garnka wyłożonego ścierką i gotujemy 10 minut.Po tym czasie wyciągamy do wystudzenia.