Wykonanie
ŁAZANKI Z
CUKINIĄ - przepis z opakowania
makaronu łazanki znanej firmy - ale troszkę go zmieniłam :)
½ opakowania
makaronu łazanki4 małe
cukinieolejsól ;
bazylia ;
oregano4 – 5 ząbków
czosnkutarty ,
żółty ser.
Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 2 – 3 łyżki
oleju , gdy się rozgrzeje wrzucamy
cukinię , solimy , dusimy pod przykryciem , często mieszając.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu i przepłukaniu ,
makaron przelewamy do durszlaka , przykrywamy pokrywką.
Cukinia powinna się dusić do momentu , aż będzie lekko przejrzysta ( ale nie za długo , ma być chrupiąca ) , ok. 20 – 25 min. Przed końcem „duszenia” doprawiamy do smaku
solą , dodajemy
bazylię i
oregano. Ponieważ
oregano jest bardziej aromatyczne od
bazylii , dodaję łyżkę
oregano i 1 ½ łyżki
bazylii. Wolę aby smaki i zapachy
ziół się równoważyły, w związku z tym proponuję takie proporcje. Na końcu dodajemy jeszcze sprasowane ząbki
czosnku i wszystko mieszamy.Na głębokie talerze lub do miseczek nakładamy :
makaron , gorącą
cukinię i delikatnie mieszamy ją z łazankami , posypujemy tartym,
żółtym serem.Uwielbiam jak
cukinia „piszczy” pod zębami gdy ją gryzę :)Danie ( w podanych proporcjach ) wystarczy dla 3 osób ( i na dokładki też ).Pachnące , słodkie , proste i wbrew pozorom syte danie.Polecam. Smacznego :)