Wykonanie

Domowe
lody bez maszynki i mieszania, pełne ulubionych batoników – istna rozpusta! :) Możecie dodać swoje ulubione słodkości i stworzyć własny, niepowtarzalny smak. Raz na jakiś czas sklepowe słodkości nam nie zaszkodzą ;) A takie
lody z batonikami to jest coś!Proponuję wybrać jak najbardziej chrupiące batoniki z
ciastkami,
wafelkami czy orzeszkami – takie najpyszniej smakują w lodach i świetnie chrupią. Batoniki ciągnące mogą zbyt zmarznąć i przez to być twarde.1,5 litra
lodówSkładniki400 ml
śmietanki 30%5
żółtek3
białka160 g drobnego
cukruok. 200 g ulubionych batoników (u mnie: twix, 3bit, lion, lion white i duplo)Wykonaniebatoniki posiekać na różnej wielkości kawałki, ale większość na małe – takie później lepiej się je
jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by
białka nie zaczęły się ścinać). By
jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić
jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
śmietana i
jajka powinny być mocno schłodzone
śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3
cukrubiałka dokładnie oddzielić od
żółtekdo 5
żółtek dodać 1/3
cukru i ubijać długo, a masa
zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta3
białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3
cukrunależy uważać by nie przebić
śmietany i
białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i
łopatek miksera – najważniejsze jest to przy ubijaniu
białekwszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach mikserabatoniki wsypać do lodowej masy i delikatnie wymieszać. Można też zostawić trochę batoników i posypać nimi wierzch
lodów po przelaniu masy do formy
lodową masę przelać do formy o pojemności minimum 1,5 lwłożyć do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Lodów nie trzeba mieszać!
lody wystarczy wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed serwowaniem


Opublikowano: 29 sierpnia 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Zabajone

Pieczone białe korzenie

Pappardelle z
sosem grzybowym
Pieczona
młoda marchewkaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus