Sezon na śliwki czas zacząć. Ponieważ ja nie lubię śliwek w ciastach zaproponuję Wam kilka pomysłów jak wykorzystać śliwki jako dodatek do mięs i sałatek. Dzisiaj sos z czerwonym, półwytrawnym winem o wyraźnym zapachu owoców. Doskonale komponuje się z pieczoną lub grillowaną wołowiną i wieprzowiną. Lekko przestudzony świetnie podkreśli smak sałatki z wątróbką drobiową.Ilość porcji – 300 mlCzas wykonania – 35 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:· 300 g śliwek (węgierki)· 50 g brązowego cukru· 50 ml czerwonego wina ( u mnie argentyńskie półwytrawne winomarki Celebro )· 300 ml bulionu wołowego· 1 czerwona cebula· 1 łyżka oliwy z oliwekSposób wykonania:1. śliwki myjemy usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki,2. cebulę kroimy w drobną kosteczkę,3. w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i lekko podsmażamy,4. następnie dodajemy śliwki i cukier, delikatnie mieszamy,5. jak cukier się rozpuści wlewamy wino oraz bulion,6. całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. od czasu do czasu mieszamy,7. drewnianą łyżką przecieramy wszystko przez gęste sito.