ßßß Cookit - przepis na Sos śliwkowy z czerwonym winem

Sos śliwkowy z czerwonym winem

nazwa

Wykonanie

Sezon na śliwki czas zacząć. Ponieważ ja nie lubię śliwek w ciastach zaproponuję Wam kilka pomysłów jak wykorzystać śliwki jako dodatek do mięs i sałatek. Dzisiaj sos z czerwonym, półwytrawnym winem o wyraźnym zapachu owoców. Doskonale komponuje się z pieczoną lub grillowaną wołowiną i wieprzowiną. Lekko przestudzony świetnie podkreśli smak sałatki z wątróbką drobiową.
Ilość porcji – 300 ml
Czas wykonania – 35 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
· 300 g śliwek (węgierki)
· 50 g brązowego cukru
· 50 ml czerwonego wina ( u mnie argentyńskie półwytrawne wino marki Celebro )
· 300 ml bulionu wołowego
· 1 czerwona cebula
· 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
1. śliwki myjemy usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki,
2. cebulę kroimy w drobną kosteczkę,
3. w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i lekko podsmażamy,
4. następnie dodajemy śliwki i cukier, delikatnie mieszamy,
5. jak cukier się rozpuści wlewamy wino oraz bulion,
6. całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. od czasu do czasu mieszamy,
7. drewnianą łyżką przecieramy wszystko przez gęste sito.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/08/Sos-sliwkowy-z-czerwonym-winem.html