Wykonanie
Kocham
kawę, moim zdaniem to "
napój bogów"! Nie wyobrażam sobie dnia bez przynajmniej jednej jej filiżanki. Uwielbiam
espresso, latte,
cappuccino, z pianką,
syropem i dodatkami... każda jest wspaniała! Mam też hopla na punkcie sposobu podawania dań i
napojów - zwyczajnie lubię jak to co spożywam dobrze wygląda i zachęca moje kupki smakowe. Stąd też dzisiaj
kawa z pianką z dodatkiem
syropu amaretto i udekorowana
kakaowym serduszkiem. :) Smakuje wspaniale!Składniki:1,5 łyż.
kawy (ja użyłam Chibo Exlusive, ale może być inna :))100 ml
mleka50 ml
wody1 łyżeczka
syropu amaretto0,5 łyż gorzkiego
kakao1-1,5 łyż.
cukru brzozowego (może być zwykły, brązowy lub wcale)Przygotowanie:Czystą kartkę papieru złożyć trzykrotnie, tak by powstał równy prostokąt. Wziąć nożyczki i na zagiętym
boku wyciąć połówkę
serca, tak by po jednokrotnym rozłożeniu kartki (nadal pozostanie dwukrotnie złożona) widniało na niej ładne równe serduszko.Zagotować
wodę w czajniku i wrzątkiem (50 ml) zalać
kawę,
cukier. Dodać
syrop amaretto i wymieszać.Do osobnej szklanki wlać
mleko i wstawić do mikrofali na około 1,5 minuty (przy mocy około 700). Pilnować by
mleko nie wykipiało (jeśli lejemy do szklanki
mleko o temperaturze pokojowej morze wykipieć). Kiedy
mleko zacznie się lekko pienić wyjąć z mikrofali wcześniej.Wlać
mleko do shakera na
drinki. Owinąć go grubą szmatką i mocno dociskając wieczko zamieszać przez minutę, tak by z
mleka utworzyła się piana.Do ładnej filiżanki przelać
kawę (tak na 1/3 objętości). Do
kawy wlać gorące
mleko, a na wierzch łyżką przełożyć piankę.Do niewielkiego sitka wsypać nad zlewem
kakao. Kartonik z
sercem przenieść nad filiżankę i posypać
kakaem. W miejscu wycięcia powinno na piance pojawić się równe
kakaowe serduszko.
Gotowe! Życzę przyjemności z picia południowej
kawy! :DDo
napoju najlepiej podać jakieś kruche
ciastka lub ciasto
owocowe. Ja wypiłam go w asyście
orzechowych, kruchych
ciasteczek! :)