Wykonanie
To był chyba najbardziej pracochłonny przepis w moim życiu. Cały dzień dłubania i jeszcze jeden przyrządzania. Niemniej jednak ciężka praca z pewnością się opłaciła bo
konfitura wyszła pyszna! Jest słodka, miodowa, lekko cytrusowa, a dodatkowo ma nietypowy "łąkowy" smak. Pyszny zapach "lata" zamknięty w słoiczku.Muszę przyznać, że po raz pierwszy w życiu robiłam
dżem lub
konfiturę i jak na moje umiejętności to jestem z siebie niezmiernie dumna! :D Przepis zaczerpnęłam ze strony ChilliBite.pl. Autorka uprzedza, że
płatki mniszka należy wydzierać już na łące, ja jednak wolałam najpierw kwiatki umyć, dlatego
potem miałam bardzo dużo dodatkowej roboty. Jeśli jednak macie zaufane miejsce z dala od kurzu i zwierząt to możecie obejść się bez mycia. Z pewnością zaoszczędzicie jeden dzień pracy bo dłubania
potem trochę jest. :) Zaznaczę tylko, że przepis pochodzi z powyższego blogu kulinarnego. Składników wystarczy na wykonanie około 4 średnich słoików.Składniki:700 g
płatków kwiatowych mniszka500 g
cukru750 g
wody1
pomarańcza1
cytryna2
torebki żelfixu 2:1Przyrządzenie:
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce, po czym opłukać pod bieżącą zimną
wodą i związać nicią kuchenną w cztery pęczki.W naczyniu zagotować 5 litrów (ja wykorzystałam 3 litry, dla mnie 5 to było stanowczo za dużo jak na tak niewielką ilość
szparagów) z
solą,
cukrem i
sokiem cytrynowym, włożyć pęczki
szparagów i gotować powoli na mały ogniu 25-30 minut.W rondelku roztopić
masło, po czym przelać do sosjerki i postawić na podgrzewaczu.Ugotowane
szparagi asączyć na podwójnie złożonej ściereczce kuchennej i ułożyć na ogrzanym półmisku. Usunąć nici, po czym delikatnie polać
masłem.

Przepis nie jest trudny, ale bardzo pracochłonny. Ja uwielbiam nowe smaki, dlatego się zdecydowałam. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Za rok również planuję przyrządzić takie
dżemiki! Polecam każdemu spróbować. Warto! :)