Wykonanie
Kogo znam każdy lubi pierogi. Oczywiście są smakosze pierogów ruskich, z
kapustą i
grzybami lub na słodko. Ja też je uwielbiam pod warunkiem, że ciasto jest cieniutkie i rozpływa się w ustach. Testowałam różne przepisy na ciasto i każdy z nich miał się okazać rewelacją. Tak nie było. Przepis, w którym podano jako jeden ze składników
JAJKO okazał się zupełnym nieporozumieniem. Było mało elastyczne, po wykrojeniu pierogów zostawało bardzo dużo tzw. odpadów co mnie doprowadzało do stanu zniechęcenia do pracy a po ugotowaniu pierogami można było rzucać o ścianę i połamać sobie zęby. Kiedy skupiałam się na przeżuwania takiego ciasta zatracałam smak farszu i żadnej przyjemności z jedzenia. Następnym moim doświadczeniem było ciasto, które dla uzyskania plastyczności zawierało tylko
mąkę, gorącą
wodę i
margarynę lub
masło. Faktycznie odczułam różnicę w konsumpcji. Ciasto po ugotowaniu było miękkie i lekkie ale to jeszcze nie było moim szczytem marzeń o cieście do pierogów. Nadal zostawało sporo odpadów bo podczas wykrawania ciasto było jeszcze zbyt mało plastyczne. Dwa tygodnie temu moja mama wspomniała, iż słyszała w telewizji, że najlepsze ciasto na pierogi to
mąka i
maślanka. Pomyślałam, że może pominęła jakiś składnik ale postanowiłam spróbować. To był strzał w dziesiątkę! Ciasto z tymi dwoma składnikami , spełnia wszelkie wymagania nie tylko pod względem degustacji ale też pracy z nim samym podczas wałkowania i lepienia pierożków. Podczas pracy jest tak elastyczne i plastyczne, że możesz je naciągać we wszystkie strony świata a tym samym jego milimetrowa warstwa pozwala odczuwać wszelkie walory smakowe farszu zawartego w pierogach. Ponad to nareszcie zredukowałam ilość odpadów ciasta co w konsekwencji skutkuje większą ilością pierogów i przyjemnością ze smakowania.Składniki:- 0,5 kg
mąki- 400 g/ml.
maślanki- szczypta
soliSposób wykonania:do dużej miski przesiej
mąkę ,dodaj szczyptę
soli oraz tyle
maślanki, aby można było zagnieść i wyrobić ciasto. Jak uzyskasz elastyczność ciasta… na stolnicy posypanej
mąką rozwałkuj cienko ciasto.do formowania pierogów najlepiej użyć specjalnej formy lub wyciskarki ( usprawnia pracę i pozwala ograniczyć odpady bo ciasto dopasujesz do farszu, który nałożysz- ciasto naciągniesz jak Ci pasuje) Jeśli nie posiadasz takiego cuda to wykrawaj szklanką kółka, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi ciasta. Gotuj je w osolonej wodzie (od wypłynięcia ok. 3 minuty ).Przepisy na farsze do pierogów:1. Farsz z
kapustą i
grzybamiUwagi:Jeśli chcesz pierogi zamrozić i uniknąć ich sklejenia to: podczas gotowania dodaj do
wody kilka kropli
oleju a nastepnie pozwól pierogom ostygnąć i osusz je. Nastepnie włóż do woreczków i możesz je spokojnie mrozić.