ßßß Cookit - przepis na Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

nazwa

Wykonanie

Kogo znam każdy lubi pierogi. Oczywiście są smakosze pierogów ruskich, z kapustą i grzybami lub na słodko. Ja też je uwielbiam pod warunkiem, że ciasto jest cieniutkie i rozpływa się w ustach. Testowałam różne przepisy na ciasto i każdy z nich miał się okazać rewelacją. Tak nie było. Przepis, w którym podano jako jeden ze składników JAJKO okazał się zupełnym nieporozumieniem. Było mało elastyczne, po wykrojeniu pierogów zostawało bardzo dużo tzw. odpadów co mnie doprowadzało do stanu zniechęcenia do pracy a po ugotowaniu pierogami można było rzucać o ścianę i połamać sobie zęby. Kiedy skupiałam się na przeżuwania takiego ciasta zatracałam smak farszu i żadnej przyjemności z jedzenia. Następnym moim doświadczeniem było ciasto, które dla uzyskania plastyczności zawierało tylko mąkę, gorącą wodę i margarynę lub masło. Faktycznie odczułam różnicę w konsumpcji. Ciasto po ugotowaniu było miękkie i lekkie ale to jeszcze nie było moim szczytem marzeń o cieście do pierogów. Nadal zostawało sporo odpadów bo podczas wykrawania ciasto było jeszcze zbyt mało plastyczne. Dwa tygodnie temu moja mama wspomniała, iż słyszała w telewizji, że najlepsze ciasto na pierogi to mąka i maślanka. Pomyślałam, że może pominęła jakiś składnik ale postanowiłam spróbować. To był strzał w dziesiątkę! Ciasto z tymi dwoma składnikami , spełnia wszelkie wymagania nie tylko pod względem degustacji ale też pracy z nim samym podczas wałkowania i lepienia pierożków. Podczas pracy jest tak elastyczne i plastyczne, że możesz je naciągać we wszystkie strony świata a tym samym jego milimetrowa warstwa pozwala odczuwać wszelkie walory smakowe farszu zawartego w pierogach. Ponad to nareszcie zredukowałam ilość odpadów ciasta co w konsekwencji skutkuje większą ilością pierogów i przyjemnością ze smakowania.
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 400 g/ml. maślanki
- szczypta soli
Sposób wykonania:
do dużej miski przesiej mąkę ,
dodaj szczyptę soli oraz tyle maślanki, aby można było zagnieść i wyrobić ciasto. Jak uzyskasz elastyczność ciasta… na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj cienko ciasto.
do formowania pierogów najlepiej użyć specjalnej formy lub wyciskarki ( usprawnia pracę i pozwala ograniczyć odpady bo ciasto dopasujesz do farszu, który nałożysz- ciasto naciągniesz jak Ci pasuje) Jeśli nie posiadasz takiego cuda to wykrawaj szklanką kółka, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi ciasta. Gotuj je w osolonej wodzie (od wypłynięcia ok. 3 minuty ).
Przepisy na farsze do pierogów:
1. Farsz z kapustą i grzybami
Uwagi:
Jeśli chcesz pierogi zamrozić i uniknąć ich sklejenia to: podczas gotowania dodaj do wody kilka kropli oleju a nastepnie pozwól pierogom ostygnąć i osusz je. Nastepnie włóż do woreczków i możesz je spokojnie mrozić.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/02/Ciasto-na-pierogi-poligon-doswiadczalny.html