ßßß
Składniki:2/3 szklanki mleka1/2 szklanki kawy (u mnie słaba)1 1/2 łyżeczki cukru waniliowegocukier do smakuopcjonalnie ulubione dodatki np. likier czekoladowy, amarettoPrzygotowanie:Wersja I:Przygotowujemy naszą ulubioną kawę. Dodajemy cukier waniliowy, cukier kryształ (ewentualnie inne dodatki smakowe). Podgrzewamy mleko w garnku na gazie lub szybko w mikrofali. Uwaga! Nie zagotowujemy mleka. Ubijamy je spieniaczem około 60 sekund. Wlewamy powoli kawę do ubitej piany mlecznej (po ściance szklanki). Podajemy.Wersja II:Jeśli nie posiadacie spieniacza do mleka, a chcielibyście cieszyć się kawą z pianką, wówczas bierzemy większą ilość mleka około 3/4 szklanki. 1/3 mleka podgrzewamy i łączymy z kawą. Pozostałe mleko rozlewamy do płaskiego pojemniczka (zapełniając dno). Wkładamy go do zamrażarki na parę minut. Gdy mleko zaczyna przymarzać, wyciągamy je i szybko miksujemy. Powstanie nam delikatna pianka, którą nakładamy np. łyżką na wierz naszej kawy. Uwaga! Podać od razu, gdyż zimna pianka szybko topi się na gorącej kawie. Kawa w takiej wersji nie jest klasycznym latte, ale jest równie smaczna (w opinii znajomych).Smacznego