ßßß Cookit - przepis na Waniliowa kawa latte

Waniliowa kawa latte

nazwa

Wykonanie

Jestem z osób, które kawę piją wyłącznie w ostateczności. Raczej zawsze wolałam pobudzać mój organizm, albo słodkościami, albo jakąś formą aktywności fizycznej. Lecz i mnie czasem dopadają takie chwile, w których ten szybki zastrzyk energii jest niezbędny. Pewnie większość z Was wzięłoby wówczas filiżankę i zrobiło tzw. małą czarną. Ta wersja kawy nie jest dla mnie. Lubię tylko delikatne napoje kawowe typu latte. Dziś krótki przepis na domowe latte z pianką.
Składniki:
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki kawy (u mnie słaba)
1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
cukier do smaku
opcjonalnie ulubione dodatki np. likier czekoladowy, amaretto
Przygotowanie:
Wersja I:
Przygotowujemy naszą ulubioną kawę. Dodajemy cukier waniliowy, cukier kryształ (ewentualnie inne dodatki smakowe). Podgrzewamy mleko w garnku na gazie lub szybko w mikrofali. Uwaga! Nie zagotowujemy mleka. Ubijamy je spieniaczem około 60 sekund. Wlewamy powoli kawę do ubitej piany mlecznej (po ściance szklanki). Podajemy.
Wersja II:
Jeśli nie posiadacie spieniacza do mleka, a chcielibyście cieszyć się kawą z pianką, wówczas bierzemy większą ilość mleka około 3/4 szklanki. 1/3 mleka podgrzewamy i łączymy z kawą. Pozostałe mleko rozlewamy do płaskiego pojemniczka (zapełniając dno). Wkładamy go do zamrażarki na parę minut. Gdy mleko zaczyna przymarzać, wyciągamy je i szybko miksujemy. Powstanie nam delikatna pianka, którą nakładamy np. łyżką na wierz naszej kawy. Uwaga! Podać od razu, gdyż zimna pianka szybko topi się na gorącej kawie. Kawa w takiej wersji nie jest klasycznym latte, ale jest równie smaczna (w opinii znajomych).
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/03/Waniliowa-kawa-latte.html