Wykonanie
Ostatnio bardzo upodobałam sobie smak
cukinii. To wdzięczne warzywo nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest źródłem wielu witamin. Zawiera żelazo, magnes, potas, witaminy A, C, K, PP, B1, a nawet beta karoten. Doskonale wpływa na procesy trawienia.
Cukinia jest wspaniałym warzywem, gdyż można ją podawać w wielu wersjach: na surowo, smażyć, a nawet piec z niej ciasta. Wiosna się zbliżam, organizm potrzebuje odbudowy po zimie, więc jedzmy jak najwięcej
cukinii i zdrowych sałatek i dań z nią w roli głównej.

Szybko, zdrowo, zielono i smacznie.Składniki:mix
sałat z
rukolą1/2 szklanki
kefirusól i
pieprz do smaku1 łyżeczka
bazylii1/3 zielonej
cukinii (200g)Przygotowanie:W szklance przygotowujemy dresing do sałatki.
Kefir łączymy z
bazylią,
solą i
pieprzem (próbujemy, smak powinien być wyrazisty), odstawiamy na chwilę do lodówki. Do dużej miski wsypujemy
sałatę. Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry
cukinię. Polewamy dresingiem. Zdjęcie prezentuje małą porcję sałatki.Smacznego
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą
cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że
cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku .http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html