ßßß Cookit - przepis na Sałatka z cukinią i dresingiem z kefiru

Sałatka z cukinią i dresingiem z kefiru

nazwa

Wykonanie

Ostatnio bardzo upodobałam sobie smak cukinii. To wdzięczne warzywo nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest źródłem wielu witamin. Zawiera żelazo, magnes, potas, witaminy A, C, K, PP, B1, a nawet beta karoten. Doskonale wpływa na procesy trawienia. Cukinia jest wspaniałym warzywem, gdyż można ją podawać w wielu wersjach: na surowo, smażyć, a nawet piec z niej ciasta. Wiosna się zbliżam, organizm potrzebuje odbudowy po zimie, więc jedzmy jak najwięcej cukinii i zdrowych sałatek i dań z nią w roli głównej.
Szybko, zdrowo, zielono i smacznie.
Składniki:
mix sałat z rukolą
1/2 szklanki kefiru
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka bazylii
1/3 zielonej cukinii (200g)
Przygotowanie:
W szklance przygotowujemy dresing do sałatki. Kefir łączymy z bazylią, solą i pieprzem (próbujemy, smak powinien być wyrazisty), odstawiamy na chwilę do lodówki. Do dużej miski wsypujemy sałatę. Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Polewamy dresingiem. Zdjęcie prezentuje małą porcję sałatki.
Smacznego
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku .
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/03/Salatka-z-cukinia-i-dresingiem-z-kefiru.html