ßßß
Szybko, zdrowo, zielono i smacznie.Składniki:mix sałat z rukolą1/2 szklanki kefirusól i pieprz do smaku1 łyżeczka bazylii1/3 zielonej cukinii (200g)Przygotowanie:W szklance przygotowujemy dresing do sałatki. Kefir łączymy z bazylią, solą i pieprzem (próbujemy, smak powinien być wyrazisty), odstawiamy na chwilę do lodówki. Do dużej miski wsypujemy sałatę. Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Polewamy dresingiem. Zdjęcie prezentuje małą porcję sałatki.SmacznegoCukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku .http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html