Wykonanie
Czasem nachodzi nas ochota na coś niezdrowego. Te wszędzie rozwieszane, piękne, zachęcające reklamy hamburgerów, frytek ociekających tłuszczem... Ze względów zdrowotnych oraz tych, że wolę po prostu unikać fast foodów (, choć i mi się oczywiście zdarzało wstąpić do tego typu restauracji) przyrządzam czasem takie obiady w domowej, zdrowszej wersji. Dziś zapraszam na "ala" hamburgery z domowymi frytkami z piekarnika.

Składniki: *2 szt.
grahamek (lub więcej)*2 plastry
sera typ gouda (lub inny ulubiony)około 3 łyżki
keczupu domowego lub kupnego3 średnie
ogórki kiszonekilka liści
sałaty i
roszponkiszczypta
bazylii2 domowe mielone (ilość równa ilości
grahamek)dodatkowo porcja domowych frytek z piekarnika* w celu ułatwienia podaję składniki na jedną porcję, przepis proszę dostosować do ilości osóbPrzygotowanie:
Grahamki przecinamy na pół. Górną i dolną część
bułki smarujemy
keczupem. Na dolną część układamy mielone (również przecięte na pół, aby nasz "hamburger" nie był zbyt wysoki). Na
mięso układamy pokrojone w plasterki
ogórki kiszone. Następnie kładziemy porwaną na mniejsze kawałki
sałatę oraz kilka listków
roszponki. Na wierzch kładziemy plasterek
sera. Przykrywamy górną częścią
bułki i wkładamy do piekarnika.U mnie "hamburgerowe"
grahamki zapiekają się wraz z frytkami w temperaturze 200 stopni. Pod koniec czasu pieczenia frytek wkładam
bułki. Czas oceniam po wyglądzie
sera. Jeżeli
ser ulegnie stopniu można wyciągnąć
bułki. Przeważnie trwa to około 8 minut. Bułeczki są ciepłe i chrupiące, a
ser ładnie zespaja składniki.Wygląd naszego "hamburgera" przed zapieczeniem prezentuje poniższe zdjęcie.

Smacznego