ßßß Cookit - przepis na Czas na obiad czyli zdrowsza wersja fast food

Czas na obiad czyli zdrowsza wersja fast food

nazwa

Wykonanie

Czasem nachodzi nas ochota na coś niezdrowego. Te wszędzie rozwieszane, piękne, zachęcające reklamy hamburgerów, frytek ociekających tłuszczem... Ze względów zdrowotnych oraz tych, że wolę po prostu unikać fast foodów (, choć i mi się oczywiście zdarzało wstąpić do tego typu restauracji) przyrządzam czasem takie obiady w domowej, zdrowszej wersji. Dziś zapraszam na "ala" hamburgery z domowymi frytkami z piekarnika.
Składniki: *
2 szt. grahamek (lub więcej)*
2 plastry sera typ gouda (lub inny ulubiony)
około 3 łyżki keczupu domowego lub kupnego
3 średnie ogórki kiszone
kilka liści sałaty i roszponki
szczypta bazylii
2 domowe mielone (ilość równa ilości grahamek)
dodatkowo porcja domowych frytek z piekarnika
* w celu ułatwienia podaję składniki na jedną porcję, przepis proszę dostosować do ilości osób
Przygotowanie:
Grahamki przecinamy na pół. Górną i dolną część bułki smarujemy keczupem. Na dolną część układamy mielone (również przecięte na pół, aby nasz "hamburger" nie był zbyt wysoki). Na mięso układamy pokrojone w plasterki ogórki kiszone. Następnie kładziemy porwaną na mniejsze kawałki sałatę oraz kilka listków roszponki. Na wierzch kładziemy plasterek sera. Przykrywamy górną częścią bułki i wkładamy do piekarnika.
U mnie "hamburgerowe" grahamki zapiekają się wraz z frytkami w temperaturze 200 stopni. Pod koniec czasu pieczenia frytek wkładam bułki. Czas oceniam po wyglądzie sera. Jeżeli ser ulegnie stopniu można wyciągnąć bułki. Przeważnie trwa to około 8 minut. Bułeczki są ciepłe i chrupiące, a ser ładnie zespaja składniki.
Wygląd naszego "hamburgera" przed zapieczeniem prezentuje poniższe zdjęcie.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/02/Czas-na-obiad-czyli-zdrowsza-wersja-fast-food.html