Wykonanie
Uff...wczoraj był bardzo długi i męczący dzień. Wiele rzeczy na głowie spowodowało, że pod wieczór moje pokłady pozytywnej energii były na wyczerpaniu. A nic tak nie nastraja dobrze jak...
czekolada.I tak pod wpływem chwili, z głową pełną fantazji i drewnianą łyżką w ręce, zaczął powstawać nowy deser -
orzechowo-
ryżowy deser
czekoladowy z nutką
malinową. Ostatnio nutka
malin staje się dla mnie nieodzownym elementem wykańczającym każde danie. Nie potrafię się po prostu oprzeć tym małym boskim, rozpływającym się w ustach
owocom.

Przepis:200 g
czekolady gorzkiej lub
mlecznej (u mnie
mleczna)1/2 szklanki
mleka5 łyżek
śmietanki 30%1/4 szklanki
orzechów laskowych3 łyżki
malin1/2 szklanki
ryżu preparowanegoProporcje na około 3 desery. Deser jest słodki i sycący, dlatego nie napełniam pucharków po brzegi. Można uzupełnić ulubionymi dodatkami, takimi jak np.
bita śmietana, gałka
lodów.Przygotowanie:Do przygotowanego rondelka (najlepiej z grubym dnem) wsypujemy drobno pokruszoną
czekoladę. Dolewamy
mleko i
śmietanę. Gotujemy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia
czekolady i połączenia wszystkich składników (cały czas mieszamy). Następnie zdejmujemy z palnika, dosypujemy
ryż preparowany i
orzechy. Mieszamy. Przelewamy do przygotowanych pucharków. Po chwili na wierzch każdego dorzucamy kilka
malin. Podajemy jeszcze ciepłe. Deser można również jeść w wersji schłodzonej.Smacznego