ßßß Cookit - przepis na Malutkie bajaderki

Malutkie bajaderki

nazwa

Wykonanie

Bajaderki, zwane również kartofelkami czy ziemniaczkami. Chyba każdy choć raz w życiu się z nimi spotkał. Moje pierwsze spotkanie nie było raczej udane. Jako dziecko zakupiłam dla skosztowania przysmak, którym wszyscy się tak zachwycali. Niestety trafiłam na bajaderkę, która nie przypadła mi do gustu. Była zbyt twarda i strasznie słodka. Mimo, że był ze mnie zawsze łasuch, to nie dołączyłam do grona fanów bajaderek. Aż do czasu... Minęło kilka lat i piekąc różne przysmaki w kuchni wpadłam na pomysł zrobienia swojej wersji bajaderki. A że często piekę wiele różnych ciastek i nie chcę wyrzucać ich "nadprogramowej" ilości, bajaderki stały się genialnym pomysłem. Ogólny przepis ich tworzenia jest znany, wystarczyło tylko dostosować go do swoich potrzeb i użyć odrobiny wyobraźni...
Moje bajaderki są na tzw. kęs. Formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Przy tych na zdjęciu pomagał mi mój mały pomocnik. Może nie są idealne, ale włożono w nie dużo serca i uśmiechu, a to w kuchni i w życiu cenię najbardziej!
Składniki:
10 biszkoptów ( u mnie własnego wypieku w wersji waniliowej i czekoladowej)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
1/2 szkl. mleka
1 łyżka masła
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
kolorowa posypka i wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Biszkopty (lub inne posiadane w danej chwili ciasteczka) wrzucić do blendera w celu rozkruszenia na drobne kawałeczki (można to zrobić ręcznie). Łyżkę masła i czekoladę rozpuścić, dodać mleko, wymieszać. Tak powstałą masę czekoladową wlać do miski z rozkruszonymi biszkoptami. Dosypać łyżkę kandyzowanej skórki. Wszystko wymieszać łyżką drewnianą. Formować w dłoniach małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w ulubionej posypce lub wiórkach kokosowych. Włożyć do lodówki, aby nasze małe bajaderki nabrały odpowiedniej konsystencji.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/01/Malutkie-bajaderki.html