ßßß

Dziś polecam zapiekankę, na bezmięsny obiad w sam raz. Dla tych co lubią makaron a jeszcze bardziej łososia wędzonego. Przepis znalazłam TU .Składniki250 - 300 g makaronu kolorowe świderkiokoło 1/4 łyżeczki pikantnego pieprzu cayenne + do smakusól morska, świeżo zmielony pieprz (użyłam kolorowego), do smaku150 g wędzonego łososia, pokrojonego na paseczkimała garstka rukoli2 łyżki startego parmezanu80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30%WykonaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni. Większą formę żaroodporną (około 20 x 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek.Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić.Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać pieprzem cayenne, rozłożyć łososia i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz rukolą. Wyłożyć resztę makaronu i przykryć (niedokładnie) startym parmezanem, mozzarellą i śmietanką. Znów doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie pieprzem cayenne.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (standardowe grzanie góra i dół), następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni.