Wykonanie


Dziś polecam zapiekankę, na bezmięsny obiad w sam raz. Dla tych co lubią
makaron a jeszcze bardziej
łososia wędzonego. Przepis znalazłam TU .Składniki250 - 300 g
makaronu kolorowe świderkiokoło 1/4 łyżeczki pikantnego
pieprzu cayenne + do smaku
sól morska, świeżo zmielony
pieprz (użyłam kolorowego), do smaku150 g
wędzonego łososia, pokrojonego na paseczkimała garstka
rukoli2 łyżki startego
parmezanu80 g
mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej60 ml (1/4 szklanki)
śmietanki kremowej 30%WykonaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni. Większą formę żaroodporną (około 20 x 30 cm) wysmarować
oliwą z oliwek.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić.Na dno formy wyłożyć połowę
makaronu, posypać
pieprzem cayenne, rozłożyć
łososia i posypać świeżo zmielonym
pieprzem oraz
rukolą. Wyłożyć resztę
makaronu i przykryć (niedokładnie) startym
parmezanem,
mozzarellą i
śmietanką. Znów doprawić świeżo zmielonym
pieprzem,
solą oraz ewentualnie
pieprzem cayenne.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (standardowe grzanie góra i dół), następnie delikatnie, widelcem, przemieszać
makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami
ser i
makaron się zrumieni.