ßßß
Na początek coś, co sprawi przyjemność nie tylko jedzącym ale także temu, kto pichci.Dlaczego? Bo wyraz twarzy, jaki pojawi się na twarzach częstowanych osób zachęca do dalszych działań kucharskich. Poza tym ciasto, które Wam zaproponuję, robi się bardzo, bardzo prosto.Aaa...zapomniałam dodać jak to ciasto nazywamy lokalniePijany Franek albo po prostu PIJOK .
Myślę, że więcej mówić nie trzeba i można przejść do rzeczy.No to zaczynamy!1. Podkład:6 białek15 dkg cukru15 dkg kokosu15 dkg maku suchegoBiałka z cukrem wymieszać z kokosem i makiem.Osobiście uwielbiam widok makowego podkładu przed upieczeniem..a to dopiero początek przyjemności.Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika w temp 160 - 170 stopni na ok 30 min.
Nie przejmujcie się, że podkład opadnie po wystygnięciu...nie straci na smaku a uwierzcie, że ciasto jest warte grzechu.
2. Masa:2 budynie waniliowe ugotować w 0,5 l mleka (dać do ostygnięcia).4 łyżki cukru pudru utrzeć z kostką masła, do tego dodać zimny budyń, wymieszać na jednolitą masę (budyń dodawaj stopniowo po łyżce).
Te budyniowe pyszności wykładamy na podkład.
Na masę układamy herbatniki wcześniej namoczone w... wódce.Na herbatniki wylewamy polewę czekoladową. Jak ją zrobić?Już piszę:3. Polewa:0,5 kostki masła0,5 szklanki cukru3 łyżki kakao + 3 łyżki wodyTo wszystko gotujemy mieszając i otrzymujemy śliczną i przedobrą polewę, którą od razu wylewamy na herbatniki (nie podlizujemy, bo braknie;P, wylizać można garnek;).Potem dajemy ciasto do lodówki a za parę godzin możemy rozpieszczać podniebienie swoje i...kogo tam kochamy, lubimy i uwielbiamy.Ciasto nie nadaje się dla osób, które są dla Was niemiłe:P