Wykonanie
Pewne 3
Panie będące świadkami mego zachwytu, euforii i wniebowzięcia spowodowanego smakiem
lodów z Cupcake corner bakery mogły się spodziewać, że spróbuję je zrobić w domu. Czy mi się udało? Nie sądzę! Tamte miały "to coś". Może ciut inne składniki, proporcje? Nie wiem. Na pewno były jedzone w wyśmienitym towarzystwie i zapewne dlatego tak się przy nich rozpływałam. ;)Od razu pędzę z informacją, że moim
lodom oprócz dość istotnego krakowskiego towarzystwa nic nie brakuje, a dokładniej brakowało, bo szybko zniknęły.
Lody są baaaaaaaaaaaaaaaaardzo
czekoladowe i sycące. Dosyć wyraźnie było czuć również
masło orzechowe. Jeżeli nie jesteście ich zwolennikiem to dodajcie połowę mniej, lub po prostu pomińcie. Dla mnie
orzechy są tu kluczowe ;)
Składniki:2 szklanki kremówki 36%szklanka pełnotłustego
mlekatabliczka
gorzkiej czekolady2 łyżki
cukru2
żółtka4 łyżki
masła orzechowego, np. z TEGO przepisu2 łyżki
masła czekoladowego (opcjonalnie)
Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy. Dorzucamy do niego połamaną tabliczkę
czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Ściągamy z ognia.
Żółtka miksujemy na puch z
cukrem. Powoli dodajemy do nich gorące
mleko z
czekoladą i energicznie mieszamy, aby
żółtko się nie ścięło.Całość ponownie przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, wlewamy kremówkę, dokładnie mieszamy i po wystudzeniu wkładamy do lodówki do wystudzenia.Jeżeli posiadamy maszynę do domowego wyrobu
lodów, to wlewamy masę do włączonej maszyny, dodajemy
masło orzechowe oraz opcjonalnie
masło czekoladowe. Dalej kręcimy i czekamy aż
lody nabiorą odpowiedniej konsystencji.- Tym razem ponieważ
lody zawierały dużo tłuszczy, szybko uzyskały kremową konsystencję.Jeżeli maszynki nie posiadamy, to przelewamy
lody do pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mieszamy co 40 min. 3-4
razy, aby rozbić kryształki
lodu.Smacznego czeko-
lodo-
orzecho maniacy!