Wykonanie
Jajecznica kojarzy mi się z weekendowym śniadaniem, zdecydowanie. Weekendowym, jedzonym przy wspólnym
stole z najbliższymi. Z reguły stawiam na śniadania w wersji słodkiej, ale raz na jakiś czas na moim talerzu pojawia się śniadanie, które jest wyjątkiem. Wytrawnym. Jajecznym. Dzisiaj jajecznica z
wędliną oraz
zielonymi oliwkami. Smaki świetnie się ze sobą komponują, tworząc niezwykle smaczny i pożywny posiłek.
Przepis (dwie duże porcje):7
jajekszczypta
soli50ml
mleka20g
masłamiseczka
oliwek5 plasterków
szynki drobiowejOliwki drobno posiekać.
Szynkę pokroić w kosteczkę.
Jajka wbić do miski, rozstrzepać, dodać
sól oraz
mleko, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać
masło. Podsmażyć
wędlinę i
oliwki. Wlać masę jajeczną, zmniejszyć ogień i smażyć przez około 5 minut, cały czas mieszając, aż do ścięcia i uzyskania porządanej konsystencji. Gotową jajecznicę rozłożyć na talerze. Podawać.