Wykonanie
W końcu wiosna za oknem! W związku z tym wiosna wskakuje również do talerza! Kolorowa, żółto-zielona, zdrowa, lekka, a zarazem sycąca (!)
sałatka, idealna na obiad lub kolację. Wyśmienicie smakuje podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możecie ją zatem zjeść w domu, ale też zabrać ze sobą na uczelnię, do szkoły lub do pracy. Przygotujecie ją niezwykle łatwo i szybko, nie wymaga czasu ani dużej ilości składników. Ona jest (chyba) idealna! Więc biegnijcie szybko do kuchni, zróbcie i zjedzcie jeszcze dzisiaj!





Przepis (jedna porcja):100g
schabu60g
kaszki kuskus1/2 dojrzałego
awokado1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprz (do smaku)1/2 łyżeczki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
skórki z cytrynyMięso opłukać, doprawić z obu stron
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek, podsmażyć
mięso z obu stron, gotowe
mięso odsączyć na ręczniku papierowym i pozostawić do ostygnięcia.
Kaszkę kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem (około 50ml), przykryć, odstawić do napęcznienia na około 5 minut. W tym czasie
awokado obrać, pokroić w drobne plasterki.
Mięso pokroić w paski, wymieszać z gotowym
kuskusem,
awokado, skórką i
sokiem z cytryny, doprawić jeszcze
solą i
pieprzem (wedle uznania). Przełożyć na talerz. Podawać.