Wykonanie
Omlet to dla mnie smak dzieciństwa, zdecydowanie! Doskonale pamiętam niedzielne poranki, pamiętam, jak jeszcze w szlafroku wchodziłam do kuchni i z błagalną miną prosiłam mamę o omleta. I pamiętam, jak mama zawsze z uśmiechem mi go smażyła i podawała do stołu. Pamiętam ten zapach, ten smak. Obowiązkowymi dodatkami była
konfitura lub nutella. A najlepiej jedno i drugie! Dokładnie, jak dzisiaj! Dzisiaj omleta smażę sama. Z daleka od mamy, z daleka od rodzinnego domu. Ale wspomnienia zostają. I zapach, i smak również.



/Przygotowany w Speedcook'u/Przepis (jedna porcja - jeden omlet):150g
mąki2
jajka250ml
mlekałyżeczka
masła+ do podania:nutella
mus jabłkowyDo naczynia miksującego wbić
jajka, wsypać
mąkę i następnie wlać
mleko. Nastawić maszynę: obroty 3, czas 15 sekund. Po tym czasie powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Na patelni rozgrzać
masło. Wlać masę na omleta. Smażyć, na małym ogniu, przez około 3-4 minuty. Po tym czasie omleta przerzucić na drugą stronę. Smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Przełożyć na talerz. Posmarować nutellą i
musem jabłkowym. Podawać.