Wykonanie
Lubicie szarlotkę? Ja też! Najczęściej piekłem szarlotkę lub placek ze
świeżych jabłek. Jednak tym razem mam dla Was przepis, w którym, podobnie jak ja, będziecie mogli wykorzystać zimowe zapasy
musu jabłkowego, który przygotowaliście latem. Czy do tego ciasta można użyć świeżych owoców? Nie wiem, ale może warto spróbować. Jeśli się dowiecie,
dajcie znać :)składniki:200 g
mąki100 g
masła100 g
cukru60 ml
mleka3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia+ 400 g
musu jabłkowegoDno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.
Masło utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym
jajku. Następnie dodawać partiami
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Z gotowego ciasta odłożyć ok. 130 g ciasta (4-5 łyżek) i wymieszać z
mlekiem. Większą częścią ciasta wyłożyć dno oraz boki przygotowanej wcześniej tortownicy. Na to wyłożyć
mus jabłkowy, a ten przykryć pozostałym
ciastem wymieszanym z
mlekiem. Piec w 180 º C przez ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego! :)