ßßß Cookit - przepis na PIECZONE JABŁKO z kozim serem, miodem i rozmarynem

PIECZONE JABŁKO z kozim serem, miodem i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Słodkie, soczyste jabłka i pełen aromatu rozmaryn. Zakochana jestem ostatnio w połączeniu tych dwóch smaków, więc bawię się nimi w kuchni bezustannie. I tak, dzisiaj, nie zważając na wczesną porę, włączam piekarnik, przykładam nos do jego ciepłej szybki, niecierpliwie spoglądam na minutnik i chłonę zapach pieczonego jabłka, w zupełnie nowej, dla mnie, odsłonie. I znowu się nie spieszę, chociaż powinnam.
Przepis (jedna porcja):
1 (duże) jabłko
50g koziego sera
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka (płynnego miodu)
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Jabłko umyć, obrać, pokroić w plasterki. Ułożyć w kokilce: połowę jabłek, połowę sera koziego, resztę jabłek i resztę sera koziego. Całość posypać cynamonem i rozmarynem. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć, polać miodem. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/01/pieczone-jabko-z-kozim-serem.html