ßßß Cookit - przepis na ZUPA KREM Z RZODKIEWEK

ZUPA KREM Z RZODKIEWEK

nazwa

Wykonanie

Sami spójrzcie na dzisiejszą zupę! Już za sam kolor można ją pokochać! Tak mocno różowa, że nie sposób się nie uśmiechnąć na sam jej widok. A do tego jest naprawdę smaczna! Uwielbiam zupy kremy, ale jakoś zawsze kojarzą mi się z jesienno-zimowymi, rozgrzewającymi smakami. A jednak można inaczej! Różowa zupa krem to propozycja jak najbardziej wiosenno-letnia, wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. A jaki jest magiczny składnik tej różowej zupy? Rzodkiewka! Do tego bazylia, ser feta, całość idealnie się ze sobą komponuje. Aksamitna konsystencja, delikatny, ale jednocześnie wyrazisty smak. Smak, który zachwyca!
1l bulionu warzywnego
1/2kg (4-5 pęczków) rzodkiewki
garść listków bazylii
1 (średnia) cebula
100g sera feta
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Rzodkiewki umyć, pozbawić ogonków, pokroić w grubsze plastry. Cebulę obrać, poszatkować. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę i podsmażać, aż nabierze złocistego koloru. W garnku zagotować bulion, wrzucić pokrojone rzodkiewki, dodać podsmażoną cebulę i liście bazylii, gotować przez około godzinę, aż rzodkiewka będzie miękka. Po tym czasie dodać ser feta, doprawić solą i pieprzem, całość dokładnie zblendować. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/06/zupa-krem-z-rzodkiewek.html