Wykonanie
Sami spójrzcie na dzisiejszą zupę! Już za sam kolor można ją pokochać! Tak mocno różowa, że nie sposób się nie uśmiechnąć na sam jej widok. A do tego jest naprawdę smaczna! Uwielbiam zupy kremy, ale jakoś zawsze kojarzą mi się z jesienno-zimowymi, rozgrzewającymi
smakami. A jednak można inaczej! Różowa zupa krem to propozycja jak najbardziej wiosenno-letnia, wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. A jaki jest magiczny składnik tej różowej zupy?
Rzodkiewka! Do tego
bazylia,
ser feta, całość idealnie się ze sobą komponuje. Aksamitna konsystencja, delikatny, ale jednocześnie wyrazisty smak. Smak, który zachwyca!


1l
bulionu warzywnego1/2kg (4-5 pęczków)
rzodkiewkigarść listków
bazylii1 (średnia)
cebula100g
sera feta1 łyżka
masłasól,
pieprz do smaku
Rzodkiewki umyć, pozbawić ogonków, pokroić w grubsze plastry.
Cebulę obrać, poszatkować. Na patelni rozpuścić
masło, wrzucić
cebulę i podsmażać, aż nabierze złocistego koloru. W garnku zagotować
bulion, wrzucić pokrojone
rzodkiewki, dodać podsmażoną
cebulę i liście
bazylii, gotować przez około godzinę, aż
rzodkiewka będzie miękka. Po tym czasie dodać
ser feta, doprawić
solą i
pieprzem, całość dokładnie zblendować. Podawać.