ßßß Cookit - przepis na KUKURYDZIANY BUDYŃ BRZOSKWINIOWY:

KUKURYDZIANY BUDYŃ BRZOSKWINIOWY:

nazwa

Wykonanie

Dobry budyń jest w zasadzie dobry na wszystko, a już na pewno na poprawę nastroju. Na gorące poranki, jeśli podamy go w wersji schłodzonej. Na śniadanie. Ale i na deser, podwieczorek, kolację. Na przerwę w nauce na zbliżające się egzaminy. A najlepszy budyń to oczywiście budyń domowy. O wiele lepszy niż te sklepowe mieszanki. U mnie dzisiaj budyń w wersji bardzo letniej i orzeźwiającej. Brzoskwiniowej, kukurydzianej. Naturalnie słodki, gęsty, delikatny. Zdrowe małe co nieco, którego nie sposób sobie odmówić.
Przepis (jedna porcja):
250ml mleka
2 (słodkie) brzoskwinie
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta cynamonu
Brzoskwinie zblendować z 200ml mleka. Przelać do rondelka, podgrzewać na małym ogniu (uważać, aby nie doprowadzić do zagotowania!). Pozostałą ilość mleka wymieszać dokładnie z mąką kukurydzianą i cynamonem. Dodać do ciepłego mleka brzoskwiniowego, dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Trzymać na ogniu, aż do zgęstnienia. Gotowy budyń przelać do miseczki. Podawać na ciepło lub schłodzony.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/06/kukurydziany-budyn-brzoskwiniowy.html