Wykonanie
Dobry
budyń jest w zasadzie dobry na wszystko, a już na pewno na poprawę nastroju. Na gorące poranki, jeśli podamy go w wersji schłodzonej. Na śniadanie. Ale i na deser, podwieczorek, kolację. Na przerwę w nauce na zbliżające się egzaminy. A najlepszy
budyń to oczywiście
budyń domowy. O wiele lepszy niż te sklepowe mieszanki. U mnie dzisiaj
budyń w wersji bardzo letniej i orzeźwiającej. Brzoskwiniowej, kukurydzianej. Naturalnie słodki, gęsty, delikatny. Zdrowe małe co nieco, którego nie sposób sobie odmówić.
Przepis (jedna porcja):250ml
mleka2 (słodkie)
brzoskwinie2 łyżki
mąki kukurydzianejszczypta
cynamonuBrzoskwinie zblendować z 200ml
mleka. Przelać do rondelka, podgrzewać na małym ogniu (uważać, aby nie doprowadzić do zagotowania!). Pozostałą ilość
mleka wymieszać dokładnie z
mąką kukurydzianą i
cynamonem. Dodać do ciepłego
mleka brzoskwiniowego, dokładnie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Trzymać na ogniu, aż do zgęstnienia. Gotowy
budyń przelać do miseczki. Podawać na ciepło lub schłodzony.