Wykonanie
Mój pierwszy
chleb na zakwasie! Dumna jestem! Najpierw długo próbowałam zdobyć zakwas. Gdy w końcu mi się to udało to jakoś ciągle odkładałam na później pieczenie
chleba. W tym czasie zakwas karmiłam, karmiłam, aż zrobiło się go zdecydowanie za dużo!
Doszłam do wniosku, że tak dłużej być nie może! Dzień wcześniej zaczęłam przygotowanie ciasta na
chleb, a następnego dnia już z samego rana wstawiłam go do piekarnika. Poranek pachniał świeżym
pieczywem. I smakował. Stwierdzam: taki ciepły smakuje najlepiej!PSZENNO-
RAZOWY CHLEB na zakwasieZaczyn:50g zakwasu140g
mąki razowej żytniej140g
wodyCiasto:500g
mąki żytniej razowej500g letniej
wody2 łyżeczki
soli1/4szkl
siemienia lnianego1/4szkl pestek
słonecznikaWszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce drewnianą łyżką. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na około 10-12 godzin. Po tym czasie do osobnej miski przesiać
mąkę żytnią razową,
sól,
siemię lniane oraz
pestki słonecznika. Dolać
wodę. Dodać zaczyn. Wszystkie razem wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale mimo to z łatwością dać się mieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto na
chleb przełożyć do formy (u mnie: silikonowa keksówka). Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Ostudzić na kratce.

