ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: chleb pszenno-razowy!

Breakfast's time!: chleb pszenno-razowy!

nazwa

Wykonanie

Mój pierwszy chleb na zakwasie! Dumna jestem! Najpierw długo próbowałam zdobyć zakwas. Gdy w końcu mi się to udało to jakoś ciągle odkładałam na później pieczenie chleba. W tym czasie zakwas karmiłam, karmiłam, aż zrobiło się go zdecydowanie za dużo! Doszłam do wniosku, że tak dłużej być nie może! Dzień wcześniej zaczęłam przygotowanie ciasta na chleb, a następnego dnia już z samego rana wstawiłam go do piekarnika. Poranek pachniał świeżym pieczywem. I smakował. Stwierdzam: taki ciepły smakuje najlepiej!
PSZENNO-RAZOWY CHLEB na zakwasie
Zaczyn:
50g zakwasu
140g mąki razowej żytniej
140g wody
Ciasto:
500g mąki żytniej razowej
500g letniej wody
2 łyżeczki soli
1/4szkl siemienia lnianego
1/4szkl pestek słonecznika
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce drewnianą łyżką. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na około 10-12 godzin. Po tym czasie do osobnej miski przesiać mąkę żytnią razową, sól, siemię lniane oraz pestki słonecznika. Dolać wodę. Dodać zaczyn. Wszystkie razem wymieszać. Ciasto powinno być gęste, ale mimo to z łatwością dać się mieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto na chleb przełożyć do formy (u mnie: silikonowa keksówka). Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Ostudzić na kratce.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/12/chleb-pszenno-razowy.html