ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

(źródło przepisu)
4 łyżki zakwasu
pół kg mąki żytniej razowej
pół kg mąki pszennej (typ 500)
400 ml ciepłej wody
łyżka soli
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka pestek słonecznika
Zakwas: Do dużego słoika wsypujemy pół szklanki mąki żytniej (typ 700 lub 2000), mieszamy z taką samą ilością ciepłej wody. Wieczorem, tego samego dnia powtarzamy czynność, a przez następne 3-5 dni, co wieczór karmimy go łyżką wody z mąką. I gotowe. Do dzieła!
Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dosypać żurawinę, siemię i pestki, wszystko wyrobić bardzo dokładnie by powstało gładkie ciasto. Ciasto uformować i odstawić do wyrośnięcia na 8 godzin. Po tym czasie piec w temperaturze 200 stopni C, w nagrzanym piekarniku. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/07/nie-ma-to-jak-zapach-domowego-chleba.html