Wykonanie
(źródło przepisu)4 łyżki zakwasupół kg
mąki żytniej razowejpół kg
mąki pszennej (typ 500)400 ml ciepłej
wodyłyżka
soli1 łyżka
suszonej żurawiny1 łyżka
siemienia lnianego1 łyżka pestek
słonecznikaZakwas: Do dużego słoika wsypujemy pół szklanki
mąki żytniej (typ 700 lub 2000), mieszamy z taką samą ilością ciepłej
wody. Wieczorem, tego samego dnia powtarzamy czynność, a przez następne 3-5 dni, co wieczór karmimy go łyżką
wody z
mąką. I gotowe. Do dzieła!Do miski przesiać oba rodzaje
mąki, dodać
wodę,
sól i zakwas. Dosypać
żurawinę, siemię i pestki, wszystko wyrobić bardzo dokładnie by powstało gładkie ciasto. Ciasto uformować i odstawić do wyrośnięcia na 8 godzin. Po tym czasie piec w temperaturze 200 stopni C, w nagrzanym piekarniku. Smacznego!