Wykonanie
Przepis oryginalny należy do Adama Piekarza, jednak ze względu na
braki w kuchennych szafkach i własną niedbałość o odstępy czasowe, został nieco zmodyfikowany.Z przepisu wychodzi smaczny, zdrowy, żytni chlebek, który zachowuje świeżość przez kilka dobrych dni.

Składniki:100 g zakwasu żytniego (najlepiej prowadzonego na
mące razowej)150 g
mąki żytniej razowej typ 2000250 g
mąki żytniej chlebowej typ 720100 g pestek
słonecznika + dowolna ilość na posypkę415 g
wodyłyżeczka
soliPrzygotowanie:Faza 1Mieszamy zakwas z 40 g
wody w temp. pokojowej i 75 g
mąki razowej. Powstaje ciasto o ścisłej konsystencji, które zostawiamy na 12-16 h pod przykryciem w temp. pokojowej.Faza 2Do naszego ciasta dodajemy 135 g letniej
wody, 75 g
mąki razowej i 25 g
mąki chlebowej. Do osobnej miski wrzucamy
ziarna słonecznika (możemy je wcześniej przyprażyć na suchej patelni), 240 g ciepłej
wody i 225 g
mąki chlebowej, mieszamy. Obie miski zostawiamy na 4-8 h pod przykryciem w ciepłym miejscu.Faza 3Mieszamy dokładnie zawartość obu naczyń, dodając łyżeczkę
soli. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko dociskamy do dna, posypujemy
słonecznikiem, który też lekko wciskamy w ciasto. Spryskujemy
chleb lekko
wodą, owijamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 h. Następnie wypiekamy (bez termoobiegu! - grzanie góra-dół) z zaparowaniem przez 5 min w temp. 230 stopni,
potem 0,5h w temp. 200 stopni. (można sprawdzić, czy jest już gotowy - postukany od
spodu wyda głuchy dźwięk.) Po wyjęciu z piekarnika spryskać
chleb wodą i zostawić do przestygnięcia na kratce. Pod żadnym pozorem nie kroić ciepłego!

Smacznego!

Panissimo / Bread & Companatico