ßßß
Składniki:100 g zakwasu żytniego (najlepiej prowadzonego na mące razowej)150 g mąki żytniej razowej typ 2000250 g mąki żytniej chlebowej typ 720100 g pestek słonecznika + dowolna ilość na posypkę415 g wodyłyżeczka soliPrzygotowanie:Faza 1Mieszamy zakwas z 40 g wody w temp. pokojowej i 75 g mąki razowej. Powstaje ciasto o ścisłej konsystencji, które zostawiamy na 12-16 h pod przykryciem w temp. pokojowej.Faza 2Do naszego ciasta dodajemy 135 g letniej wody, 75 g mąki razowej i 25 g mąki chlebowej. Do osobnej miski wrzucamy ziarna słonecznika (możemy je wcześniej przyprażyć na suchej patelni), 240 g ciepłej wody i 225 g mąki chlebowej, mieszamy. Obie miski zostawiamy na 4-8 h pod przykryciem w ciepłym miejscu.Faza 3Mieszamy dokładnie zawartość obu naczyń, dodając łyżeczkę soli. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko dociskamy do dna, posypujemy słonecznikiem, który też lekko wciskamy w ciasto. Spryskujemy chleb lekko wodą, owijamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 h. Następnie wypiekamy (bez termoobiegu! - grzanie góra-dół) z zaparowaniem przez 5 min w temp. 230 stopni, potem 0,5h w temp. 200 stopni. (można sprawdzić, czy jest już gotowy - postukany od spodu wyda głuchy dźwięk.) Po wyjęciu z piekarnika spryskać chleb wodą i zostawić do przestygnięcia na kratce. Pod żadnym pozorem nie kroić ciepłego!
Smacznego!
Panissimo / Bread & Companatico