ßßß Cookit - przepis na CHLEB SYCYLIJSKI z kaszą manną

CHLEB SYCYLIJSKI z kaszą manną

nazwa

Wykonanie

Na ten przepis trafiłam już jakiś czas temu na jednym z blogów, oryginalnie pochodzi on jednak z książki kucharskiej G. D'acampo ''Italian home baking". Kiedy tylko przeczytałam, że jego głównym składnikiem jest kasza manna od razu wiedziałam, że prędzej, czy później będę musiała go upiec! Poza tym zachwycił mnie jego kształt! Nie wiem, czy dzisiejszy dzień nastał bardziej prędzej, czy bardziej później, ale najważniejsze, że nastał i tak oto dzisiaj w moim domu, od samego rana pachnie domowym pieczywem. Na sobotę idealnie! "S", jak smak! "S", jak sobota! "S", jak Speedcook! "S", jak smaczna sobota ze Speedcook'iem! A więc smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi z książki G. D'acampo ''Italian home baking"
/Przygotowany w Speedcook'u/
Przepis (jeden bochenek):
400g kaszy manny
100g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
10g świeżych drożdży
300g letniej wody
2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
(+ 1 łyżka do wysmarowania miski)
Kaszę mannę, mąkę pszenną, sól, drożdże, wodę oraz olej umieścić w naczyniu miksującym. Obroty nastawić na 10C, czas na 2 minuty. Włączyć Speedcook'a i wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę (obsypaną wcześniej mąką) i zagniatać jeszcze przez kilka minut, aż będzie zwarte i elastyczne. Uformować kulę z ciasta, umieścić ją w misce (wysmarowanej olejem), przykryć, odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto wyłożyć z miski i uderzyć nim kilka razy o stolnicę, aby usunąć powietrze. Delikatnie zagnieść je jeszcze przez kilka sekund, uformować wałek, a następnie literę "S". Piekarnik nagrzać do 220 stopni (góra i dół*), w środku powinna być już blacha, aby również się nagrzała. Na nagrzaną blachę przełożyć uformowane ciasto. Włożyć blachę z chlebem do piekarnika i piec 40 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze przez 10 minut. Chleb wyjąć, ostudzić.
*Kiedyś wszelkie ciasta/ciasteczka/chleby piekłam na opcji piekarnika "termoobieg", co jak się okazało było błędem; pamiętacie moje warsztaty z pieczenia chleba? To właśnie tam się dowiedziałam, że chleb powinno piec się wyłącznie (!) na opcji piekarnika "góra i dół", wtedy ciasto rośnie i piecze się równomiernie.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/11/sobota-ze-speedcookiem-sycylijski-chleb.html