Wykonanie
Bardzo szybkie bułeczki, idealne na śniadanie. Polecam, bardzo smaczne od razu na ciepło, później najlepiej podgrzać w opiekaczu lub piekarniku.Zrobiłam z połowy składników i wyszły mi 4 bułeczki, do upieczenia na jednej patelni, w sam raz na nasze weekendowe śniadanie.Inspiracja stąd .Składanki:500 g
mąki pszennej15 g świeżych
drożdży10 g
soli325 g letniej
wodykaszy mannyWszystkie składniki oprócz
kaszy, połączyć i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (u mnie to podgrzany do 30st.C piekarnik, około 30min). Ciasto uderzyć kilka
razy w celu odgazowania, podzielić na 8 części i z każdej uformować kulkę, obtoczyć w
kaszy i spłaszczyć. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30min. Po tym czasie smażyć bułeczki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu przez około 4-5 minut z każdej strony. (Uwaga: patelnia nie może być za gorąca by bułeczki się nie przypaliły).Smacznego:)