ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z CYKORIĄ, AWOKADO, JAJKIEM I TUŃCZYKIEM

SAŁATKA Z CYKORIĄ, AWOKADO, JAJKIEM I TUŃCZYKIEM

nazwa

Wykonanie

Nie wiem, czym sobie zasłużyłam, nie wiem, jak dokładnie się to dzieje, ale ostatnio (i to "ostatnio" trwa już naprawdę długo!) jest tak dobrze, że uśmiech z twarzy mi nie schodzi! Dni wypełnione po brzegi zajęciami, obowiązki przeplatają się z przyjemnościami, czyli jest dokładnie tak, jak być powinno. Wczoraj trzymaliście kciuki, które oczywiście pomogły, sprawa się wyjaśniła, wszystko wróciło na dobre, odpowiednie tory, dziękuję! W trzymaniu kciuków jesteście naprawdę niezastąpieni! Plany, plany, dużo planów, kolejne propozycje, kolejne spełniające się marzenia. Kolejne powody do uśmiechu! Wiecie co? Fajne to życie jest!
Tak samo, jak fajna jest ta sałatka! Lekko cierpka cykoria, jajko, awokado, tuńczyk, sok z cytryny, te smaki są wprost stworzone dla siebie! Sałatkę znowu zjadłam w porze obiado-kolacji, ale jestem pewna, że zapakowana do lunchbox'a idealnie sprawdzi się na posiłek między zajęciami. Umili czas, doda energii!
Przepis (trzy porcje):
1 dojrzałe awokado
4 jajka (ugotowane na twardo)
400g cykorii
240g tuńczyka w wodzie
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Cykorię opłukać i delikatnie osuszyć. Odkroić "głąby", resztę pokroić na kawałki. Awokado obrać ze skórki, jajka ze skorupek. Pokroić w plastry. Tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki umieścić w misce. Skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/10/saatka-z-awokado-jajkiem-i-tunczykiem.html