ßßß Cookit - przepis na CZEREŚNIOWY KREM RYŻOWY

CZEREŚNIOWY KREM RYŻOWY

nazwa

Wykonanie

Czereśniowy zawrót głowy czas, start! Truskawki powoli się kończą, a na ich miejsce pojawiają się kolejne czerwone, słodkie kuleczki, za które tak bardzo kocham lato! Czereśnie, czyli smak i zdrowie! Bo o tym, że wyśmienicie smakują to wie chyba każdy. Ale czy każdy zdaje sobie sprawię z tego, jak zbawienny wpływ mają na nasze zdrowie i na naszą urodę? Te małe czerwone kuleczki zawierają w sobie wiele witamin, dobrze działają na nasze nerki i serce. Dlatego jedzmy czereśnie! Są świetną przekąską, ale potrafią też zrobić smaczne zamieszanie w porannym posiłku! Dzisiejsze śniadanie to pomysł na wykorzystanie ryżu z dnia poprzedniego (oczywiście można ugotować świeżą porcję), wystarczy kilka minut przy blacie kuchennym i gotowe. Smacznego!
Przepis (jedna porcja):
80g ryżu białego Britta
150g czereśni
50g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka (płynnego) miodu
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Gotowy ryż odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Czereśnie opłukać, osuszyć, pozbawić ogonków, wypestkować. Zblendować razem z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny i miodem. Tak zrobiony koktajl wymieszać z wystudzonym ryżem. Całość ponownie zblendować. Przełożyć do wysokiej szklanki/pucharka. Udekorować czereśniami. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/06/czeresniowy-krem-ryzowy.html