Wykonanie
Czereśniowy zawrót głowy czas, start!
Truskawki powoli się kończą, a na ich miejsce pojawiają się kolejne czerwone, słodkie kuleczki, za które tak bardzo kocham lato!
Czereśnie, czyli smak i zdrowie! Bo o tym, że wyśmienicie smakują to wie chyba każdy. Ale czy każdy zdaje sobie sprawię z tego, jak zbawienny wpływ mają na nasze zdrowie i na naszą urodę? Te małe czerwone kuleczki zawierają w sobie wiele witamin, dobrze działają na nasze nerki i
serce. Dlatego jedzmy
czereśnie! Są świetną przekąską, ale potrafią też zrobić smaczne zamieszanie w porannym posiłku! Dzisiejsze śniadanie to pomysł na wykorzystanie
ryżu z dnia poprzedniego (oczywiście można ugotować świeżą porcję), wystarczy kilka minut przy blacie kuchennym i gotowe. Smacznego!




Przepis (jedna porcja):80g
ryżu białego Britta150g
czereśni50g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżka (płynnego)
mioduRyż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Gotowy
ryż odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Czereśnie opłukać, osuszyć, pozbawić ogonków, wypestkować. Zblendować razem z
jogurtem naturalnym,
sokiem z cytryny i
miodem. Tak zrobiony koktajl wymieszać z wystudzonym
ryżem. Całość ponownie zblendować. Przełożyć do wysokiej szklanki/pucharka. Udekorować
czereśniami. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać.