Wykonanie
Te
bananowe lody już dawno zawładnęły moim podniebieniem! Są
banalne w wykonaniu, pyszne, naturalnie słodkie, zdrowe! Czego chcieć więcej? Dodatkowo idealnie nadają się do tego, aby zacząć nimi dzień. Kiedy wczoraj wieczorem dojrzałam ostatniego
banana w koszyczku na
owoce, od razu wiedziałam, do czego muszę go wykorzystać. "
Lody,
lody, rano będą
lody!". Tak więc dzisiaj, z samego rana, podaję je z delikatnym musem wykonanym z
białego ryżu, w wersji pobudzającej: kawowej. Tak smaczne poranki mogłyby trwać bez końca.




Przepis (jedna porcja):70g
ryżu białego Britta200ml
mlekaszczypta
cynamonuziarenka z 1/2
laski wanilii2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej+ 1 (zmrożony)
bananBanana zmrozić (włożyć do zamrażalnika na minimum godzinę). Do rondelka wlać
mleko. Dodać ziarenka
wanilii,
cynamon i
kawę. Zagotować. Do gotującego się
mleka wsypać
ryż i zamieszać, zmniejszyć ogień. Gotować według instrukcji na opakowaniu. Gotowy
ryż zblendować na gładki mus. Ostudzić i przełożyć do pucharka. Zmrożonego
banana zblendować. Wyłożyć na mus
ryżowy. Wstawić jeszcze na chwilę do lodówki. Podawać.