Wykonanie
Słodko-słone smaki w (nie)nowym miejscu. Kuchnia, którą właściwie dość dobrze znam, ale trochę jeszcze się w niej gubię, jeśli chodzi o poranne poczynania. Wtorek wyjątkowo wyjątkowy. Wtorek, który jest rozpoczęciem nowego tygodnia, więc czy nie jest on trochę poniedziałkiem? Wtorek, który do tej
pory zawsze był równoznaczny z wczesną pobudką, szybko wypitą
kawą, śniadaniem w pośpiechu. A dzisiaj? Poranek jest inny. Zaczynam dzień znacznie wolniej, leniwie wręcz. Słodki wtorek.
Bananowy poranek.


KAWOWE PŁATKI OWSIANE ze smażonym
bananem i
soląPrzepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych150ml
wody200ml
mleka1
banansól gruboziarnista1 łyżeczka
oleju kokosowego2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejPłatki owsiane zalać
wodą, przykryć i odstawić na noc. Rano przełożyć je do rondelka, wymieszać z
kawą rozpuszczalną, zalać
mlekiem. Postawić na ogniu. Gotować, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do zgęstnienia (około 10 minut). W tym czasie usmażyć
banana: obrać go ze skórki, przekroić wzdłuż na cztery części. Na patelni rozgrzać
olej kokosowy. Wyłożyć
banana i smażyć przez kilka minut z obu stron. Gotową owsiankę przełożyć do miski. Na wierzch ułożyć podsmażonego
banana. Całość posypać
solą gruboziarnistą.