Wykonanie
Pierwszy dzień szkoły. Doskonale to pamiętam. Doskonale pamiętam, jak to jest ubrać
granatową spódniczkę, białą koszulę i rozpocząć nowy rok szkolny.
Mieć nowe zeszyty i piórnik, a w nim kolorowe długopisy.
Mieć plany i wysokie ambicje, aby wykorzystać te dziesięć miesięcy w szkolnej ławce jak najlepiej. To już kolejny rok, kiedy pamiętam, ale już mnie to nie dotyczy. Mimo wszystko nadal mam sentyment do tego dnia. I wydaje mi się, że zawsze
mieć go
będę. Tym bardziej, że wrzesień nie przestał być miesiącem "
planów i ambicji". Może nie dotyczą one już uzyskania wysokiej oceny z matematyki, czy wzięcia udziału w olimpiadzie z geografii, ale są. Zaczynam swój osobisty nowy rok jużnieszkolny. A wszystkim uczniom życzę wszystkiego, co najlepsze! Motywacji i sukcesów w szkole! Dobrych ocen i długich przerw!A nowy rok szkolny (czy też całkowicie nieszkolny) najlepiej jest zacząć od pożywnego śniadania! W taki dzień nie można zapomnieć o tym pierwszym w ciągu dnia, najważniejszym posiłku, nie można wyjść z domu z pustym żołądkiem, szczególnie jeśli jest się uczniem i ma się przed sobą całodzienne dźwiganie ciężkiego tornistra z podręcznikami, odpowiadanie, pisanie sprawdzianów, bieganie po korytarzu w trakcie przerw, stanie w dłuuuugiej kolejce do szkolnego sklepiku, a po powrocie do domu odrabianie zadań domowych.




Przepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych1 szklanka
mleka1 łyżeczka startej
skórki z cytrynyziarenka z 1/2
laski wanilii2
świeże figi2 łyżki (płynnego)
mioduPłatki owsiane zalać
mlekiem, dodać ziarenka z połówki
laski wanilii, startą
skórkę z cytryny i zagotować. Gdy owsianka zacznie się już gotować zmniejszyć ogień i trzymać na nim, co jakiś czas mieszając, aż do zgęstnienia - czyli około 5-7 minut. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki.
Figi opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na owsiance, następnie polać całość
miodem. Podawać.

DZISIAJ (PRAWIE) CAŁA BLOGOSFERA JE OWSIANKĘ! :-))