ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: żurawinowa polenta z łososiem i cytryną!

Breakfast's time!: żurawinowa polenta z łososiem i cytryną!

nazwa

Wykonanie

Jaka to w końcu pora roku? Zima, bo na to wskazuje data w kalendarzu? Czy jesień, bo tej nocy znowu deszcz stukał o okienną szybę? A może wiosna, bo temperatura na plusie i słońce tak przyjemnie grzeje?
W tym całym pomieszaniu z poplątaniem każdy znajdzie coś dla siebie. I może właśnie o to w tym chodzi?
Żyję z dnia na dzień, przestałam się oglądać za siebie, ale też przestałam sięgać zbyt daleko w przyszłość. Odnoszę sukcesy, za chwilę się potykam, ale tylko po to, aby wstać z podwojoną siłą. Zapisuję karteczki, jedna po drugiej, i wrzucam do pudełeczka. Niespodziewanie dostaję wyróżnienie, zgłaszam swoje przepisy do kolejnych konkursów, jestem coraz odważniejsza i pewna tego, co robię. Wypijam kolejną kawę, tonę w notatkach, robię przerwę na obiad i na sprzątanie. W pokoju, w szafie z ubraniami i wewnątrz samej siebie.
Nie mogę zdecydować się na śniadanie. A wszystko przez to, że w głowie tli się kilka pomysłów na raz i nie za bardzo wiadomo, który wybrać na początek. Medaliony z łososia, czy ser biały w połączeniu z fasolą? Nie wiem, nie wiem, nie wiem. Na szczęście ktoś (razy kilka) przychodzi z pomocą. Dzisiaj będą medaliony!
Przepis (jedna porcja):
3 łyżki kaszki kukurydzianej
1/4 szkl mleka + 3/4 szkl wody
1-2 sztuki medalionów z łososia
1 łyżka konfitury z żurawiny
cytryna (plasterki)
pieprz, sól morska
Kaszkę kukurydzianą zalać wodą i mlekiem, lekko posolić, zagotować. Trzymać na ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej (gęstej) konsystencji. Gotową kaszkę zdjąć ognia, dodać konfiturę żurawinową i wyłożyć do kwadratowego/prostokątnego naczynia, odstawić na bok na około 30 minut (kaszka kukurydziana musi stężeć). Gotową (twardą) kaszkę pokroić na dwie części.
Medaliony z łososia pokroić w plasterki. Cytrynę umyć, obrać i również pokroić w plasterki.
Na kukurydzianych "kwadratach" ułożyć plasterki medalionów i cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/02/191.html