Wykonanie
Jakiś czas temu przyrządziłam na śniadanie pieczoną owsiankę z
selerem i
rodzynkami. Tutaj znajdziecie na nią przepis. Była obłędnie smaczna! Dzisiaj znowu owsianka, znowu z
selerem oraz
rodzynkami, jednak tym razem nie w pieczonej, a w tradycyjnej wersji. Równie smaczna, jeszcze mocniej rozgrzewająca. Idealna na jesienny poranek. Bo chociaż według kalendarza mamy jeszcze lato, to za oknem pogoda typowo jesienna.
Przepis (jedna porcja):60g
płatków owsianych Halina100ml wrzącej
wody200ml
mlekagarść
rodzynek100-150g
seleraPłatki owsiane wsypać do rondelka, zalać wrzącą
wodą, odstawić, aby
płatki wciągnęły
wodę.
Selera obrać, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z
rodzynkami do
płatków owsianych. Zalać
mlekiem. Postawić na ogniu. Gotować, co jakiś czas mieszając, aż do zgęstnienia. Przełożyć do miseczki. Podawać.