ßßß Cookit - przepis na Udka w jesiennym klimacie

Udka w jesiennym klimacie

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza pogoda kompletnie mnie przybiła. Nienawidzę tej 'strony' jesieni. Jest zimno, szaro i ogólnie nieprzyjemnie. Zdziwiłoby mnie gdyby znaleźli się jacyś zwolennicy takiej aury. Taki dzień potrafił mi umilić tylko obiad przygotowany przez mojego tatę, a więc oczywiście musiały się pojawić kombinacje smakowe, oczywiście na plus! Z pewnością jeszcze to danie zostanie powtórzone :)
Składniki:
/5 porcji/
5 udek z indyka
0,5kg pieczarek
4 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowych ;))
0,5 szklanki półwytrawnego wina Celebro
sól, pieprz
sos sojowy
Przygotowanie:
Udka myjemy, doprawiamy solą, pieprzem, zalewamy sosem sojowym i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy mięso z obu stron przez parę minut, aby zamknąć jego pory, a dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, które również wcześniej doprawiamy sosem sojowym.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy podsmażone mięso, na to wysupujemy pieczarki, a całość zalewamy winem. Na wierzch rozkładamy dżem. Można go rozsmarować lub tylko wyłożyć za pomocą łyżki. Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach przez 60-80 minut.
Podajemy z purée ziemniaczanym i listkami bazylii.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/10/udka-w-jesiennym-klimacie.html