Wykonanie

Dzisiejsza pogoda kompletnie mnie przybiła. Nienawidzę tej 'strony' jesieni. Jest zimno, szaro i ogólnie nieprzyjemnie. Zdziwiłoby mnie gdyby znaleźli się jacyś zwolennicy takiej aury. Taki dzień potrafił mi umilić tylko obiad przygotowany przez mojego tatę, a więc oczywiście musiały się pojawić kombinacje smakowe, oczywiście na plus! Z pewnością jeszcze to danie zostanie powtórzone :)Składniki:/5 porcji/5 udek z
indyka0,5kg
pieczarek4 łyżki
powideł śliwkowych (najlepiej domowych ;))0,5 szklanki
półwytrawnego wina Celebro
sól,
pieprzsos sojowyPrzygotowanie:Udka myjemy, doprawiamy
solą,
pieprzem, zalewamy
sosem sojowym i wkładamy na 2 godziny do lodówki.Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy
mięso z obu stron przez parę minut, aby zamknąć jego
pory, a dzięki temu
mięso będzie bardziej soczyste.W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w ćwiartki
pieczarki, które również wcześniej doprawiamy
sosem sojowym.Do naczynia żaroodpornego wkładamy podsmażone
mięso, na to wysupujemy
pieczarki, a całość zalewamy
winem. Na wierzch rozkładamy
dżem. Można go rozsmarować lub tylko wyłożyć za pomocą łyżki. Naczynie przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach przez 60-80 minut.Podajemy z purée ziemniaczanym i listkami
bazylii.Smacznego :)


