Wykonanie

Kolejny tydzień nauki dobiega końca. Myśl o następnym napełnia mnie strachem, ale czuję również motywację. Pogoda dodaje energii, więc mam nadzieję, że taki stan się utrzyma. Jeśli nie, to zawsze można sobie radzić w inny sposób np. poprzez rozmowy z bliskimi, kuchnię, czytanie książek (niekoniecznie lektur!). Skoro wspomniałam o kuchni, to chciałabym zachęcić Was do wypróbowania tego przepisu. Niby nic specjalnego, ale ciasto z
mąki ryżowej i tym samym jego faktura jest dla mnie zaskakująca. Oczywiście, nie uzyskamy niesamowicie cieniutkich naleśników, ponieważ należy smażyć odrobinę grubsze placki, aby nam się nie przerywały, ale zupełnie mi to nie przeszkadza. Dodatkowo przepis nadaje się dla osób, które nie mogą spożywać glutenu, więc
mąka ma kolejny plus.Mam nadzieję, że są tu jacyś miłośnicy brokuła? :)Składniki:/na 9 naleśników/200g
mąki ryżowej2 szklanki
mleka2
jajkaszczypta
soli1/2
brokuła1 opakowanie
serka wiejskiego ok.200g
sól,
pieprzPrzygotowanie:Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą za pomocą miksera. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, ponieważ naleśniki będą się 'przedzierać'.
Brokuła myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy, przekładamy do miseczki i rozgniatamy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i dokładamy
serek wiejski. Całość porządnie mieszamy.Na natłuszczonej patelni smażymy z obu stron naleśniki. Podajemy natychmiast posmarowane farszem
brokułowym lub innym, który lubicie :)Smacznego!
