Wykonanie

Kochani, ostatnio wspominałam o
rabarbarze i w końcu przyszła na niego
pora.Dziś w formie prostej tarty. Bardzo kruchej, delikatnie
maślanej, a tym samym - rozpływającej się w ustach.
Rabarbar jest specyficznym dodatkiem do wszelkich ciast, ponieważ nie każdy toleruje jego delikatny, cierpki posmak. Oczywiście, należy go wcześniej zasypać
cukrem, ale wydaje mi się, że nie można przesadzać, gdyż właśnie w tym kwaśno-słodkim posmaku tkwi cały urok!Składniki:/inspiracja zaczerpnięta od Sosny /280g
mąki180g
masła3 łyżki
cukru pudru5 łyżek letniej
wody6 łodyg
rabarbaru6 łyżek
cukruPrzygotowanie:Myjemy łodygi
rabarbaru, oddzielamy od liści, kroimy w kostkę i zasypujemy
cukrem. Pozostawiamy w misce do godziny.Na koniec odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Mąkę,
cukier,
masło oraz
wodę umieszczamy w misce i wyrabiamy energicznie ciasto. Całość dzielimy na dwie części, owijamy w folię i chowamy do lodówki na około 45 minut.Formę do ciasta smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru. Wylepiamy dno formy, nakładamy
rabarbar, a następnie rozprowadzamy drugą część. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut, aż wierzch się zarumieni.Podajemy posypane
cukrem pudrem.Smacznego! :)

