Wykonanie
Pojemniczek z zamrożoną masą
arbuzową w mojej zamrażarce to doskonały sposób na orzeżwienie ,bo kolejne dni będą u mnie nadal upalne.......lato wciąż trwa
Składniki:600 g miąższu
arbuza / bez skóry i pestek/szczypta
cynamonu2 łyżki
likieru imbirowego3 łyżki świeżego
soku z cytryny5 łyżek
cukru pudruWykonanie:-Miąższ
arbuza zmiksować, przetrzeć przez sitko.-Dodać
cukier,
sok z cytryny,
cynamon i
likier.-Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się
cukru.-Mieszankę przełożyć do szklanego naczynia /przeznaczonego do mrożenia/ i wstawić do zamrażarki na kilka/może to być 1 godzina,a czasem 2/ godzin.- Mieszać mniej więcej co 30 minut marznącą masę /np. przy pomocy widelca/, do momentu całkowitego jej zmrożenia.-Gotową masę skrobać widelcem i powstałe kryształki nakładać do pucharków.
Moja granita powstała w maszynce do
lodów .Przygotowany sok z
arbuza należy schłodzić 3-4 godziny ,a następnie przelać do zmrożonej misy, włączyć program na ok.20 minut i cierpliwie poczekać aż powstanie pyszna zmrożona masa arbuzowa. Można zjeść natychmiast lub wstawić do zamrażarki.