Wykonanie
W takie upały jakie ostatnio się u nas przeplatają - rzecz idealna i obowiązkowa w niemal każdym domu! Mniej kaloryczne i mniej pracochłonne i czasochłonne niż
lody :)Do zrobienia - banalnie proste a przy tym zdrowsze niż zdobycze sklepowe!
Sorbet arbuzowySkładniki:400 g
arbuza4 łyżki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny100 ml
szampana lub
napoju typu sprite
Arbuza (bez pestek) zblendować i bardzo dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Włożyć do zamrażarki na ok. 1,5 godziny. Wyjąć i jeszcze raz całość zblendować bądź bardzo dokładnie zniszczyć grudki
lodu widelcem. Powtórzyć jeszcze raz po czym zmrozić przez 30-60 minut i podawać :)W przypadku
sorbetu malinowego -
arbuza zastąpić
malinami (ok. 200-300 g). Papkę
malinową polecam przesiać przez sitko -
sorbet nie ma wtedy pestek.
Sorbet malinowy