ßßß
Składniki:ok. 3 szklanki miąższu arbuza, pozbawionego pestek i pokrojonego w kostkę1/4 - 1/3 szklanki cukru2 łyżki soku z cytrynyPrzygotowanie:[1] Pokrojonego arbuza zmiksować, aż powstanie jednolity płyn[2] Dodać sok z cytryny i cukier, dokładnie wymieszać.[3] Sok z arbuza przelać do płytkich szerokich naczyń. U mnie są to dwa pojemniki do przechowywania żywności o wymiarach około 12x20 cm, odporne na ujemną temperaturę. Jeśli sok jest zimny można od razu wstawić go do zamrażalnika. Po około 30 minutach wyjąć pojemniki z sokiem i widelcem zgarnąć i rozkruszyć zbierające się na brzegach kryształki lodu. Następnie wstawić pojemniki do zamrażalnika.[4] Wyjąć ponownie po około 30 minutach i rozkruszać widelcem tworzące się kryształki lodu, schować do zamrażalnika. Powtórzyć te czynności jeszcze kilka razy, łącznie przez około 4 godziny. Na koniec powstaną jednolite w wielkości, zamarznięte drobiny. Pojemnik wyjąć minutę przed podaniem, następnie nałożyć porcję granity do pucharków lub miseczek i natychmiast podawać.



