ßßß Cookit - przepis na Arbuzowa granita

Arbuzowa granita

nazwa

Wykonanie

Arbuz. 97 % wody. 100 % letniego orzeźwienia, smakowitej soczystości i przyjemnej słodyczy. A gdyby tak tę soczystość zmrozić, skruszyć. Zjeść. Poczuć jak rozgrzewa i topi się w ustach. W słońcu. Chłodzi, koi i znika. Trochę jak wodne lody, może jak sorbet. Słodki śnieg, ot granita.
Składniki:
ok. 3 szklanki miąższu arbuza, pozbawionego pestek i pokrojonego w kostkę
1/4 - 1/3 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
[1] Pokrojonego arbuza zmiksować, aż powstanie jednolity płyn
[2] Dodać sok z cytryny i cukier, dokładnie wymieszać.
[3] Sok z arbuza przelać do płytkich szerokich naczyń. U mnie są to dwa pojemniki do przechowywania żywności o wymiarach około 12x20 cm, odporne na ujemną temperaturę. Jeśli sok jest zimny można od razu wstawić go do zamrażalnika. Po około 30 minutach wyjąć pojemniki z sokiem i widelcem zgarnąć i rozkruszyć zbierające się na brzegach kryształki lodu. Następnie wstawić pojemniki do zamrażalnika.
[4] Wyjąć ponownie po około 30 minutach i rozkruszać widelcem tworzące się kryształki lodu, schować do zamrażalnika. Powtórzyć te czynności jeszcze kilka razy, łącznie przez około 4 godziny. Na koniec powstaną jednolite w wielkości, zamarznięte drobiny. Pojemnik wyjąć minutę przed podaniem, następnie nałożyć porcję granity do pucharków lub miseczek i natychmiast podawać.
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/08/arbuzowa-granita.html