Wykonanie

Trochę
dziwne zestawienie składników, ale w efekcie końcowym
sałatkaokazała się bardzo smaczna.
Figa indyjska, opuncja,
figa kaktusowa.........to soczysty , słodki
owoc tropikalny , który może przybierać różne barwy / żółty, czerwony, różowy/ . Ponieważ
owoce te są mało popularne, nie bardzo wiemy, co z nich zrobić , kiedy uda nam się je zdobyć.Na południu Europy można je kupić w sklepie przez cały sezon. Ale , jak jeść ? Najlepiej z jeść je na surowo / nie za dużo /................lub wrzucić do sałatki, najlepiej owocowej.

Uwaga!
owoce należy obierać w rękawiczkach ,bo przecież
figi indyjskie należą do rodziny kaktusowatych.

Składniki:mix sałatek150 g
pomidorków daktylowych /koktajlowych lub cherry1-2
brzoskwinie2
figi indyjskie1
marchew3 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smaku
sos sałatkowy koperkowo -ziołowyWykonanie:
Sałatkę umyć, osuszyć.
Brzoskwinie obrać , pokroić w cząstki.
Figi orać , pokroić w plastry / pamiętając o tym, że
figi należyobierać w rękawiczkach ,bo bardzo kłujką.../
Pomidorki umyć , pokroić na połówki.W misce umieścić
sałatkę,
brzoskwinie i
pomidory.D odać grubo startą
marchew i pokrojone
figi.Składniki polać
sosem koperkowo-ziołowym.Jeśli wymaga doprawić do smaku i wymieszać.

