Wykonanie
Prosty przepis na przygotowanie pysznyego deseru
owocowego z wykorzystaniemgotowego
ciasta francuskiego.Tym razem jako nadzienie posłużyły mi białe i czerwone
winogrona.Oczywiście , że wersja moich tart jest bardzo uproszczona , czyli taka na skróty. Można przecież poświęcić im nieco więcej czasu........np. zamiast gotowego
ciasta francuskiego przygotować pyszne domowe ciasto kruche lub
brise, spód foremek wypełnić karmelem, ale co tam ..........te również są niezwykłe , w sam raz na niedzielny powdwieczorek lub deser!
Składniki:gotowe
ciasto francuskieok. 300 g
winogron50 g
masła3 łyżki
brązowego cukruWykonanie:
Foremki do zapiekania posmarować
masłem i posypać częścią
cukru.Umyte
winogrona przekroić na pół, usunąć pestki i poukładać dość ciasno w foremkach .Posypać pozostałym
cukrem, obłożyć resztą
masła.Z ciasta wyciąć krążki o średnicy nieco większej niż foremki i starannie przykryć nimi wierzch
owoców.Ciasto nakłuć w kilku miejscach, można posmarować
jajkiem.Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 ° C i piec przez ok. 15-20 minut.Po upieczeniu odczekać chwilkę , po czym odwrócić foremki, wyjąć
ciasteczka i ułożyć na półmisku
owocami do wierzchu.