Wykonanie
Śmietankowa masa budyniowa zapieczona ze
śliwkami na kruchym cieście.Słodkie,
winne, kremowe .....pyszne ciacho!
Składniki: / foremka 25/23 cm/ciasto na spód:250 g
mąki pszennej1
jajko100 g
cukru150 g
masłaskórka cytrynowa/do smakuszczypta
solimasło do foremkinadzienie:ok. 1 kg
śliwek300 g kwaśnej
śmietany150 g
cukrubudyń waniliowy /b/cukru3
jajkaWykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Świwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.Schłodzone ciasto rozwałkować i umieścić w blaszce nasmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą.Obłożyć również boki.Na dnie ciasta wyłożyć
śliwki.
Jajka,
cukier i
śmietanę wymieszać mikserem na średnich obrotach.Dodać proszek budyniowy i starannie wymieszać .Masą budyniową zalać
śliwki.Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 st.CUpieczone ciasto dobrze schłodzić nawet kilka godzin.Kroić na porcje całkiem zimne.
Doskonałym
dodatkiem do ciasta może być sos ze świeżych
śliwek.