ßßß Cookit - przepis na Ciasto śmietankowo-budyniowe ze śliwkami

Ciasto śmietankowo-budyniowe ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Śmietankowa masa budyniowa zapieczona ze śliwkami na kruchym cieście.
Słodkie, winne, kremowe .....pyszne ciacho!
Składniki: / foremka 25/23 cm/
ciasto na spód:
250 g mąki pszennej
1 jajko
100 g cukru
150 g masła
skórka cytrynowa/do smaku
szczypta soli
masło do foremki
nadzienie:
ok. 1 kg śliwek
300 g kwaśnej śmietany
150 g cukru
budyń waniliowy /b/cukru
3 jajka
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Świwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i umieścić w blaszce nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Obłożyć również boki.
Na dnie ciasta wyłożyć śliwki.
Jajka, cukier i śmietanę wymieszać mikserem na średnich obrotach.
Dodać proszek budyniowy i starannie wymieszać .
Masą budyniową zalać śliwki.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 st.C
Upieczone ciasto dobrze schłodzić nawet kilka godzin.
Kroić na porcje całkiem zimne.
Doskonałym dodatkiem do ciasta może być sos ze świeżych śliwek.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/09/ciasto-smietankowo-budyniowe-ze-sliwkami.html