Wykonanie
Śmietankowa masa budyniowa zapieczona ze
śliwkami na kruchym cieście.
Słodkie,
winne, kremowe .....pyszne ciacho!
Składniki: / foremka 25/23 cm/
ciasto na spód:
250 g
mąki pszennej1
jajko100 g
cukru150 g
masłaskórka cytrynowa/do smaku
szczypta
solimasło do foremki
nadzienie:
ok. 1 kg
śliwek300 g kwaśnej
śmietany150 g
cukrubudyń waniliowy /b/cukru
3
jajkaWykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Świwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i umieścić w blaszce nasmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą.
Obłożyć również boki.
Na dnie ciasta wyłożyć
śliwki.
Jajka,
cukier i
śmietanę wymieszać mikserem na średnich obrotach.
Dodać proszek budyniowy i starannie wymieszać .
Masą budyniową zalać
śliwki.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 st.C
Upieczone ciasto dobrze schłodzić nawet kilka godzin.
Kroić na porcje całkiem zimne.
Doskonałym
dodatkiem do ciasta może być sos ze świeżych
śliwek.