Wykonanie
Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających
białek. Co prawda w przepisie są tylko 2
białka, ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie by zrobić z porcji podwójnej lub nawet potrójnej, bo
ciasteczka te wychodzą tak pyszne, że ciężko poprzestać na jednym :)Przepis od Dorotuś .Polecam :)
Składniki:2
białka250 g
wiórków kokosowych100 g
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru4 łyżki
mlekaMasło rozpuszczamy z
cukrem i
mlekiem. Następnie dodajemy wiórki, mieszamy, chwilkę razem gotujemy. Odstawiamy masę by lekko przestygła.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą
kokosową. Ciasto nakładamy łyżką w postaci kulek na natłuszczoną blaszkę (ja wyłożyłam papierem do pieczenia). Następnie, kulki te lekko spłaszczyłam.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, przez ok. 15-20 minut, do uzyskania złotego koloru.Po upieczeniu
ciasteczka te są bardzo miękkie, więc zanim je zdejmiemy z blachy trzeba troszkę odczekać.Smacznego ;)